Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en af en toe regen

13 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een koufront ligt om 06 UTC NO-ZW georiƫnteerd over het oosten van het land en blijft vanmiddag net ten oosten van ons land door golfvorming enigszins slepen. Aan de oostkant van het front voert een zuidwestelijke stroming zachte en vrij vochtige lucht aan die van maritiem tropische oorsprong is. De eerdergenoemde golf in het koufront zorgt vanmiddag en vanavond op hoogte voor activering van het front. De zuidwestenwind neemt in de loop van de ochtend en middag flink in kracht toe op nadering van een trog. In deze trog bevindt zich de back-bent occlusie van het en trekt in de tweede helft van de avond over met name de noordwestelijke helft van het land. Morgen bevindt ons land zich onder een rug van een hogedrukgebied dat van Frankrijk naar Polen trekt. Met een zuidwestelijke stroming wordt dan maritiem polaire lucht aangevoerd.

In vooral het westen en noorden van het land heeft het flink geregend. Tussen woensdagavond en vanochtend viel plaatselijk meer dan 10 mm. Zaandam, Ten Post en Wervershoof vingen 11, Hitzum 15, Zuidhorn 16 en Roodeschool 17 mm op. De nattigheid was meer dan welkom. Op veel plaatsen heeft het namelijk al enkele weken niet of nauwelijks geregend.(bron: Jan Visser)

Het is bewolkt en er valt af en toe regen. Van het zuidwesten uit wordt het op steeds meer plaatsen droog en mogelijk breekt de zon even door. Vanmiddag wordt de bewolking echter weer dikker en gaat het vooral in de zuidoostelijke helft van het land opnieuw regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordwesten tot plaatselijk 22 graden in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt boven land matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft, langs de kust krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Vooral in het noordwestelijk kustgebied zijn er in de tweede helft van de middag windstoten mogelijk tot 75 km/uur.

NEERSLAG:

Actueel neerslag op het koufront, Hirlam lijkt er qua timing goed op te zitten, Harmonie lijkt iets te traag met het doorkomen van het koufront. In de middag volgt van het zuiden uit de neerslag van de frontale golf. Over hoe laat het neerslaggebied het land binnenkomt en welk deel van Nederland het gaat bedekken verschillen de diverse modellen enigszins van mening. Hirlam laat de neerslag gelijk aan het begin van de middag het zuiden binnenkomen, EC is een uurtje later en Harmonie weer twee uur later. Qua bedekking houdt Hirlam en EC een iets westelijker koers aan dan Harmonie. Voorlopig gaan we grofweg uit van de zuidoostelijke helft van het land. In de avond op de trog/back-bent occlusie opnieuw af en toe regen, Harmonie heeft deze neerslag in mindere mate en EC laat het geheel allemaal duidelijk noordelijker op de Noordzee.

Vanavond kan er in het noorden van het land nog een enkele bui voorkomen. Elders is het vanavond en vannacht meest droog en van het zuidwesten uit klaart het meer en meer op. Het kwik daalt naar een graad of 11 bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. In het waddengebied is de wind eerst nog (vrij) krachtig.

Vrijdagochtend begint op de meeste plaatsen zonnig. In de loop van de dag neemt de bewolking geleidelijk toe, maar het blijft overal droog. De middagtemperaturen liggen rond 19 graden. De zuidwestenwind is overwegend matig, aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

In het weekeinde wisselend bewolkt en vooral zaterdag kans op een bui. De middagtemperatuur ligt met een graad of 19 rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. Maandag beduidend warmer met later op de dag kans op (onweers)buien. Vanaf dinsdag is de verwachting onzeker, zowel iets koeler weer als (veel) warmer weer behoort tot de mogelijkheden.

het weer

Zaterdag trekt een lagedrukgebied van Schotland richting Scandinaviƫ en een bijbehorend koufront passeert ons land in de middag. Zondag volgt er weer stabilisatie a.g.v. een opbouwende rug. Een volgend Atlantisch lagedrukgebied komt maandag net ten zuidwesten van de Britse Eilanden te liggen, aan de voorzijde van het systeem wordt met een zuidelijke stroming warme lucht uit Zuid-Europa aangevoerd. Wat er vervolgens gebeurt is onzeker. Een mogelijkheid is dat het hoogtelaag overgaat in een trog die rond het midden van de week over onze omgeving oostwaarts trekt. Een ander scenario is dat het hoogtelaag afsnoert richting de Golf van Biskaje, hierbij wordt er tot en met het midden van de week nog iets warmere lucht aangevoerd. Ook zal bij deze mogelijkheid de stroming toch ook weer zuidwestelijk worden, hiermee maakt de zeer warme lucht weer plaats voor maritiem polaire lucht. Welk scenario ook uit zal komen, op de grens van warme en koelere zullen (pre)frontale systemen voor (convectieve) neerslag zorgen. In het vervolg lijkt een zonale stroming het meest waarschijnlijk met aanvoer van maritiem polaire lucht.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (ca. 80%) op een licht wisselvallig weertype met temperaturen van rond of iets beneden het langjarig gemiddelde. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 20%) op beduidend warmer zomerweer. De kans op neerslag ligt rond 60%.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn