Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en enkele bui.

07 oktober 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een opvullend laag boven East Anglia trekt langzaam noordwaarts. Rond het laag zijn troggen of restanten van de occlusies aanwezig die de komende periode soms over ons land trekken. De belangrijkste occlusie voor vannacht ligt NW-ZO georiënteerd boven de Noordzee en trekt langzaam noordwaarts. Later vandaag trekt van het westen uit het ingedraaide deel het land binnen. Dit trekt maar heel langzaam oostwaarts en beïnvloedt donderdag overdag vooral nog het oosten. Daarachter passeert heel traag nog een zwak golvend koufront in de loop van de middag en avond.

De eerste uren zijn er nog opklaringen, maar in de loop van de ochtend raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt. Aanvankelijk valt er slechts zeer lokaal wat lichte regen of een bui, in de loop van de dag kan dat op meer plaatsen gebeuren. De middagtemperatuur ligt rond 16 graden. De wind draait naar zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust soms vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag houdt de bewolking de overhand en trekt er soms een lichte bui over. De temperatuur daalt naar een graad of 12 en de wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidwest.

Donderdag overdag is het overwegend bewolkt met nog een enkele bui. In de middag ligt de temperatuur rond de 15 graden. De wind draait naar zuidwest tot west en is matig.

Een noordwest-zuidoost georiënteerde vore ligt donderdag boven de Noordzee en vult langzaam op. In de vore liggen nog restanten van occlusies. Vrijdag en zaterdag krijgt het een hoog boven Scandinavie een verbinding met de uitloper van het Azorenhoog. Het zwaartepunt komt boven Scandinavie te liggen, waardoor in ons aandachtsgebied de stroming oostelijk wordt. Boven het continent ontstaat zo een geblokkeerde situatie, boven de oceaan blijft er sprake van een diffluente westelijke stroming. Hierin trekken de restanten van de TC Joaquin mee. Het zuidelijk deel van de trog die hiermee gepaard gaat, trekt begin komende week het Middellandse Zeegebied in en lijkt daar weer te activeren. In het tweede deel van de volgende week lijkt het hoog oostwaarts te schuiven en dringen storingen van het zuiden uit op.

Vooruitzichten

Overgang naar een droog weertype met geleidelijk meer zon. De eerste dagen kans op mist in de nacht en ochtend. De temperatuur daalt geleidelijk naar waarden onder het langjarig gemiddelde.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 14 oktober tot en met woensdag 21 oktober Grote kans (ca. 70%) op het aanhouden van het droge weertype. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 30%) op een wisselvalliger weertype met af en toe regen. De temperaturen blijven waarschijnlijk onder normaal.

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn