Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en koud in het Noorden ook opklaringen.

17 januari 2013 door Jannes Wiersema

Uitgestrekte wolkenvelden (vooral lage bewolking) trokken tijdens de afgelopen nacht over Nederland. Daardoor verliep de afkoeling minder sterk dan gisternacht. Voornamelijk in Zuid-Holland en in Zeeland heeft het gisteravond streng gevroren. Omstreeks 23:30 uur meldde Westdorpe, Zeeuws-Vlaanderen -13,2 en de luchthaven Rotterdam -13,4º. Kort na middernacht vroor het vrijwel nergens meer streng en vanochtend om 6 uur liep het kwik uiteen tussen -3,4º te Eelde en -9,0º in Westdorpe.

Op veel plaatsen is het bewolkt. In Zeeland komt lokaal mist voor en in de westelijke provincies sneeuwt het af en toe licht. In de loop van de dag kan hier en daar de zon even doorbreken. De middagtemperatuur ligt tussen de min 2 en min 5 graden. De wind is veranderlijk en zwak met een oostelijke voorkeursrichting.

Gedurende de nacht naar vrijdag zijn er wolkenvelden maar ook enkele opklaringen met lokaal mistbanken. Het vriest op de meeste plaatsen matig, daar waar het opklaart mogelijk zelfs streng bij een zwakke tot matige oostelijke wind.

Vrijdag overdag houdt de bewolking de overhand, al kan hier en daar de zon even doorbreken. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond de min 3 graden. De oost- tot zuidoostelijke wind neemt geleidelijk in kracht toe

De wolken horen bij een depressie boven Engeland. Door de blokkade van hogedruk boven Noord- Europa is de weg naar ons land afgesloten en het laagje zet koers richting Frankrijk om vanuit daar na het weekend de aanval op ons land alsnog in te zetten.

Zaterdag en zondag verlopen dan ook winters. Overdag vriest het 3/5 graden en in de nachten matig, lokaal nog net streng: -5/-10. Zaterdag is er kans op een sneeuwbuitje, zondag lijken sneeuwgebieden, behorend bij het ‘dooifront’ zuidelijk van ons land ons niet te kunnen bereiken, al is een slag om de arm in deze wenselijk.

Ook in de eerste helft van de volgende week handhaaft het winterse weer zich. De kans op sneeuw is vrij klein, maar die op zonneschijn ook. In de nachten vriest het meest matig, lokaal streng als het wat langer weet op te klaren. Overdag is de vorst meest licht. Aanhoudend winters weer dus voorlopig.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn