Een lagedrukgebied net zuid van IJsland beweegt uiterst langzaam zuidwaarts. Een koufront ligt momenteel boven het noordwesten van het land stagneert daar. Dit front trekt vandaag uiterst langzaam oostwaarts over het land en zal verder aan activiteit inboeten. Vanuit het zuiden nadert in de nacht naar woensdag een warmtefront dat in de middag boven het land verwacht wordt. het gehele frontale systeem beweegt noordoost en in de de warme sector, net voor het koufront uit zien we een thermische vore ontstaan. Op deze vore ontstaan fikse (onweers)buien, waarvan de eerste tegen donderdag middernacht het uiterste zuidwesten bereiken.
Voor en nabij het koufront bevindt zich erg vochtige lucht (dauwpunten van 14 tot 15 graden) Hierin wordt door alle modellen stratus berekent, al lijkt Harmonie nogal te overdrijven. De Parallel run lijkt het best op de actualiteit te zitten, overigens hebben de modellen de afgelopen nacht mist laten ontstaan, met name boven zee en boven het noord(west)en van het land. Actueel zien we wel af en toe mist, vooral boven zee en vlak aan zee, echter minder massaal dan wat berekent wordt. Overigens kan deze mist boven zee vrij hardnekkig blijken. De neerslag op het front stelt niet al te veel voor, hoewel het weerbeeld voor overdag best wel kan tegenvallen, soms is de bewolking dik genoeg om wat motregen te produceren en vooral in de middag en avond is een enkele coalisentie bui mogelijk. Woensdag op het warmtefront lijkt niet veel te gebeuren, echter in de warme sector op een thermische vore, worden later (donderdag) wel weer fikse buien berekend.
De dag begint vooral in het zuiden en midden grijs met plaatselijk mist en wat lichte regen of motregen. In de loop van de dag breekt de bewolking en komt de zon af en toe tevoorschijn. In de middag komen er enkele regenbuien voor. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 21 graden en er waait een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest.
Op het golvende koufront kan nog een licht buitje vallen, overdag iets opleving en mogelijk wat motregen, later op de dag mogelijk een lichte bui. MUCAPE komt niet boven de 100 J/kg en met toppen die in de avond maximaal mogelijk even richting FL150 gaan (HARMONIE), blijft de onweerskans zeer klein. Modus single cell. Voor later woensdagavond geldt een ander verhaal, geleidelijk komt een gebied met een CAPE van 1000-1500 J/kg vanuit het zuiden noordwaarts met daarbij een schering van 35-40 kt, dat levert een convectiemodus van Multicell/squall line op.
In de nacht naar woensdag zijn er wolkenvelden en plaatselijk kan wat lichte regen of motregen vallen. De minimumtemperatuur ligt omstreeks 14 graden en de zuidelijke wind is zwak tot matig.
Woensdag overdag zijn er eerst wolkenvelden, maar in de loop van de dag breekt de zon steeds vaker door. Vooral in de ochtend is er een kleine kans op wat lichte regen. In de middag kunnen er enkele buien ontstaan, onweer is daarbij niet uitgesloten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 21 graden op de Wadden tot lokaal 27 graden in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is overwegend matig.
Een hoogterug diept zuid van IJsland verder uit en beweegt langzaam oostwaarts. Vanaf het komende weekeinde ligt de trogas boven onze omgeving En passeert het aandachtsgebied gedurende dat weekeinde. Na passage volgt een zwakke rug en krijgen we te maken met een zwak meanderende zonale stroming. Met een zuid- tot zuidwestelijke stroming wordt er warme lucht aangevoerd met op donderdag en vrijdag een T850 van boven de 15 graden. Een thermische vore beweegt vanaf woensdagavond langzaam van zuidwest naar noordoost over ons land. Pas op vrijdag is deze vore geheel gepasseerd en stroomt er in de loop van vrijdag met een naar west draaiende wind iets koelere lucht het land binnen. In het weekeinde bevinden we ons in de polaire lucht in een gebied met weinig gradient.Ook aan het oppervlak zien we, na het volgend weekeinde, op de Atlantische Oceaan een vrij sterk zonaal stromingspatroon onder regie van een standvastig hoog met het centrum noordwest van de Azoren. Een omvangrijk lagedrukgebied komt tot ontwikkeling in het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Het Atlantische hoog houdt echter invloed op ons weer met een uitlopen richting Centraal Europa.
Geregeld zon en zomerse temperaturen, in het oosten lokaal tropisch. Vooral op donderdag enkele stevige regen- en onweersbuien. In het weekeinde minder warm en kans op een enkele bui.
dinsdag 28 juni tot en met dinsdag 05 juli
Grote kans (80%) op een rustig weertype met af en toe zon maar ook een kleine kans op een bui, de temperatuur ligt waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde van ca. 20 graden.
De consistentie in de EPS-pluim is vrijwel de gehele periode groot te noemen. Ook de thermische verstoring op donderdag is goed zichtbaar, echter wel met een breder tijdvenster. De onzekerheid zit dan meer in “wanneer” dan in “wat”. Voor deze omslag laten alle leden ook de fors hogere temperaturen zien en daarna de terugval in de polaire lucht.