Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en meest droog, in de loop van de dag ook af en toe zon.

25 mei 2016 door Jannes Wiersema

bewolktTussen een hoog boven de Noorse Zee met een rug boven de Britse Eilanden en lage druk boven het continent staat een noordelijke stroming over de Noordzee. Een frontale zone loopt van NW-Duitsland via Denemarken verder Scandinavie in en heeft een (occluderende) golf boven de Duitse Bocht. Ten oosten van deze frontale zone bevindt zich de warme lucht. De golf trekt gedurende de periode langzaam over het noordelijke deel van de FIR naar de Engelse oostkust. Dit gaat gepaard met de ontwikkeling van een frontale vore, waarin vanavond een ondiepe aparte lagedrukkern ontstaat en westwaarts richting Engeland beweegt. In de frontale vore, maar ook boven onze omgeving wordt de stroming zwak. Het noordelijke deel van de FIR komt op hoogte vanaf vanavond in de warmere lucht (theta-W 12-13) waardoor de opbouw potentieel onstabiel wordt.Vanavond en in de nacht naar donderdag trekt een kortgolvige hoogtetrog noordwaarts over Nederland, dit zorgt mogelijk voor activering van de buiigheid boven het noordelijke deel van de FIR.

Modellen lopen qua synoptische ontwikkelingen niet veel uiteen. Belangrijkste aandachtspunt voor de komende periode is de grenslaagbewolking. Actueel zien we boven het midden en noorden van het land en boven de FIR op uitgebreide schaal ST. Alle modellen onderschatten dit actueel, Harmonie komt nog het meest in de buurt. Aandachtspunt is hoe ver dit zuidelijk uitbreidt en hoe snel het morgen oplost. Ook in de frontale vore laten alle modellen ST zien, Harmonie ook mist. Een ander aandachtspunt is de neerslag boven het noorden van de FIR en de buien die vanavond mogelijk het noordoosten schampen.

De ochtend begint met veel (lage) bewolking, maar het is op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag is de zon van het zuiden uit vaker te zien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden aan zee tot lokaal 18 graden in het oosten van het land. De wind is overwegend zwak en komt uit een zuidwestelijke richting. In de avond valt de wind weg en klaart het op.

In de nacht van woensdag op donderdag zijn er opklaringen en ontstaan er (ondiepe) mistbanken. De minimumtemperatuur komt uit op een graad of 8. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Donderdag overdag lossen eventuele mistbanken in de eerste helft van de ochtend weer op. Hierna zijn er zonnige perioden en blijft het op de meeste plaatsen droog. Met een zwakke westenwind wordt het 15 graden vlak aan zee tot plaatselijk 21 in het oosten.

Vanuit een hoogtelaag ten westen van het Iberisch Schiereiland ligt een ZW-NO georiënteerde hoogtetrog over onze omgeving, terwijl een ander hoogtelaag boven de Oostzee ligt. Dit patroon kantelt, het zuidelijke hoogtelaag beweegt via Spanje en Frankrijk naar midden Europa, waar het op maandag aankomt en vervolgens blijft enige tijd blijft rondtollen. Aan het einde van de week bouwt zich dan een hoogterug op boven de Britse Eilanden. In het grondpatroon zien we een erg vlakke luchtdrukverdeling boven het continent, een ZW-NO georiënteerde rug van hoge druk vanaf de Atlantische Oceaan, noord van Schotland langs naa het noorden van Noorwegen. Een laag ligt aan het begin van de periode west van Portugal en vult geleidelijk op. In het weekeinde zien we een toename van de onstabiliteit; op zondag trekt een (van oorsprong thermisch) laag vanaf Frankrijk oostnoordoost-waarts. richting Duitsland. Later in de week gaat een hoog met het centrum ten noorden van Schotland bij ons voor een noordelijke stroming zorgen. Dit alles zorgt er voor dat we vanaf het weekeinde in de warme lucht terecht komen en daar tot het midden van de week in blijven. Wel is de situatie onstabiel, wat voor buien zal zorgen.

Vooruitzichten

Af en toe zon en een toenemende kans op neerslag. Middagtemperaturen rond de 22 graden.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 01 juni tot en met woensdag 08 juni

Kans van ongeveer 30 % op aanhoudend wisselvallig weer en circa 70 % kans op overgang naar een droog weertype. De middagtemperaturen liggen rond de lange termijn gemiddelden.

De afzonderlijke clusters vertonen slechts weinig afwijkingen t.o.v elkaar. Wel zijn er detailverschillen in de positie van het hoogtelaag vanaf zondag/maandag. Dit is wel relevant voor hoe diep we in de warme lucht terecht komen en hoe zwaar buien kunnen uitpakken. In de loop van volgende week zien we duidelijke verschillen ontstaan.Het grootste deel van de clusters heeft wel de hoogterug ten westen van ons land, maar de precieze positie varieert. In de pluim zien voor de eerste dagen dan ook een beperkte spreiding, met een noordoosten wind, een stijging van de temperatuur en vanaf het weekend een duidelijke wisselvallige periode.Op de langer termijn neemt de kans op droog weer (onder invloed van de rug) weer toe, maar is er een grote spreiding in temperatuur. Een aandachtspunt is de neerslag voor zondag/maandag en eventueel onweer daarbij. Capewaarden zijn in deze EPS-run beperkt, op een enkel member na.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn