Ons aandachtsgebied ligt tussen een laag ten noordwesten van Ierland en hoge druk boven noord- en centraal Europa, wat zorgt voor een zuidelijke stroming. Een min of meer noord-zuid georienteerd golvend front ligt nu van de westelijke Wadden naar het midden van Brabant. Bij het front loopt een zwakke hoogtetrog mee. Een golfje in het front ligt nut boven Noord-Holland en trekt verder noordwaarts. Het front beweegt oostwaarts en verlaat vanmiddag het noordoosten van het land verlaat. Daarbij gaat de activiteit er steeds verder uit, doordat we in een gebied van NVA terecht komen.. Achter het front stroomt polaire lucht het land binnen. Achter de hoogtetrog wordt de hoogtestroming west tot noordwest en passeert een kortgolvige hoogtetrog in de nacht naar dinsdag. Een hoogtelaag trekt op dinsdag over de Britse Eilanden naar het noorden van ons land. Een zwak grondlaag trekt mee en diept dinsdagavond boven de Noordzee uit. Bovendien lijkt er een secundair laagje te ontstaan, geholpen door het bovenluchtlaag en de linkeruitgang van de jet, wat in late avond ons land bereikt. Het bijbehorende front bereikt rond 12 UTC de zuidelijke Noordzee en trekt dinsdagmiddag over het land.
Punt van aandacht is het koufront. De algemene trend van een de-activering van het front overdag (diffluente stroming en NVA) zien we in alle modellen terug. Ook het trogje voor de nacht naar dinsdag zit in alle modellen, ook de frontpassage dinsdag is eenduidig. Wel verschillen in de beschrijving van het laag boven de Noordzee dinsdag. Hirlam en Harmonie, maar ook de laatste EC-run berekenen nog een apart secundair laagje. Wel is de positie in alle modellen verschillend.
Er is veel bewolking en een gebied met af en toe regen ligt boven de oostelijke helft van het land. Deze zone trekt verder naar het oosten en neemt daarbij in activiteit af en verlaat begin van de middag het land. Van het westen uit klaart het op en plaatselijk kan er nog een bui tot ontwikkeling komen. In de loop van de avond kunnen de buien in het noordwesten actiever worden. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het uiterste noorden tot plaatselijk 18°C in het zuiden. De wind draait naar zuidwest en wordt matig, aan zee af en toe vrij krachtig.
Komende nacht zijn er opklaringen en komt er in de kustprovincies nog een enkele bui voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C aan zee tot 7°C in het binnenland. In het noordoosten kan er mist ontstaan. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig boven land, aan zee is de wind matig tot vrij krachtig.
Dinsdag overdag neemt de bewolking van het westen uit snel toe. In de kustprovincies komt in de ochtend al een enkele bui voor. In de middag trekt een gebied met stevige buien, mogelijk met onweer en windstoten, van west naar oost over het land. Daarachter wordt het wisselend bewolkt, maar blijft de kans op een bui bestaan. In de avond neemt de buienactiviteit aan de kust opnieuw toe. Ook dan zijn onweer en windstoten mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De zuidwestelijke wind wordt matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de middag draait de wind naar west tot noordwest. In de avond wordt de kust aan zee mogelijk hard.
Een hoogtelaag ligt woensdagnacht boven het noorden van ons land en trekt naar Duitsland, terwijl een hoogterug opbouwt west van Ierland. Het hoogtelaag blijft tot in het weekeinde ten oosten van ons land rondtollen, waarna het begin volgende week oostwaarts wegtrekt. We komen dan onder de invloed van een hoogterug, die in de nieuwe run boven onze omgeving komt te liggen, terwijl vanuit het westen een volgend hoogtelaag nadert. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een zwak laag boven Centraal Europa, terwijl er een rug vanaf Scandinavie over de noordelijke Noordzee naar de Britse Eilanden ligt. Dit grondlaag blijft tot in het weekeinde vrijwel stationair liggen. In de het weekeinde komt er geleidelijk een laag ten zuidwesten van Ierland te liggen, terwijl het hoog zich verplaatst naar Rusland en de Baltische Staten, wat bij ons voor een oostelijke stroming zorgt. Dit hoog verplaatst in de nieuwe week verder oostwaarts, terwijl het laag zuidwest van Ierland blijft rondtollen.
Dinsdag en woensdag wisselvallig, daarna afnemende neerslagkansen en af en toe zon. Temperaturen dalend van 13 graden op dinsdag naar 10 graden in het weekeinde.
maandag 24 oktober tot en met maandag 31 oktober
Vrij grote kans (70%) op vrij rustig herfstweer. De temperatuurverwachting is onzeker.
Tot en met zondag zijn de clusters eenduidig; allen tonen het hoogtelaag dat boven Duitsland rondtolt en vervolgens het laag ten zuidwesten van Ierland, wat bij ons voor een zuidwestelijke stroming zorgt. Na het weekeinde nemen de verschillen toe, hoewel een groot deel van de EPS-leden een hoogterug boven onze omgeving tonen. De eerste dagen is het patroon duidelijk: de wind gaat naar een oostelijke richting, terwijl na woensdag de neerslagkansen afnemen en de temperaturen nog een klein stapje terug doen. Op de langere termijn neemt de onzekerheid flink toe: de kans hogedrukinvloed met droog weer is iets groter dan de kans op een wisselvallig weertype (70 om 30%), maar de onzekerheid in temperatuur is groot.