Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking en vooral in het noorden regen.

01 september 2013 door Jannes Wiersema
In de middag een bui.

In de middag een bui.

Een laag tussen Groenland en IJsland beweegt oostwaarts. Bijbehorend warmtefront passeert in de nacht naar maandag het aandachtsgebied. Doordat de jet vrijwel loodrecht op het front staat is de hellingshoek van het frontvlak klein. Op hoogte loopt de warmteadvectie dan ook ver vooruit op het grondfront, dit is meteen zichtbaar aan het grootschalige warmtefrontscherm op de satellietbeelden. Eerst passeert er overigens nog een kleinschalige trog over het noordelijk deel.

Er is veel bewolking en vooral in het noorden komt een enkele bui voor en later vanmiddag gaat het daar op steeds meer plaatsen regenen. Elders blijft het meest droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De westelijke wind is matig en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht is er nog vrij veel bewolking en in het noorden valt er nog af en toe lichte regen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 12 graden in het zuidoosten tot 16 graden langs de kust. De wind is boven land zuidwest en is zwak tot matig. Aan zee en op het IJsselmeer staat er een matige tot vrij krachtige westenwind, in het noordelijk kustgebied mogelijk krachtig.

Morgen overdag is er vooral in het noorden van het land nog veel bewolking. In de ochtend kan er in het noordoosten mogelijk motregen vallen. In de zuidelijke helft breekt de zon af en toe door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noorden van het land tot 24 graden in het zuidoosten. De westenwind is matig tot vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

Een hoogterug net ten zuidwesten van het aandachtsgebied trekt oostwaarts. Tegelijkertijd krijgt een hoogtelaag nabij IJsland een zuidwaartse uitloper die in de tweede helft van aanstaande week afsnoert boven de Britse Eilanden. Dit afgesnoerde hoogtelaag koerst vervolgens richting de Golf van Biskaje. Dit resulteert bij ons in een zuidelijke aanvoer van warme lucht. Aan de grond is er dan sprake van een gordel van hogedruk vanaf de noordelijke Noordzee richting de Balkan, terwijl ten zuiden van ons een actief lagedrukgebied ontstaat en geleidelijk invloed krijgt op ons weerbeeld in de vorm van enkele buien.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zomers warm en droog, vanaf het einde van de week een toenemende kans op buien en iets lagere maxima.

zondag 08 september tot en met zondag 15 september

Eerst nog temperaturen boven normaal, maar geleidelijk circa 60% kans op een weertype met van tijd tot tijd neerslag en temperaturen rond of iets onder de normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn