Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Veel bewolking, nevelig en lokaal wat motregen.

18 november 2013 door Jannes Wiersema

22Een hoog boven Zuidoost-Europa met zwaartepunt boven Roemeniƫ zorgt voor een zuidoostelijke grondstroming boven ons land. Een deel van het polaire front ligt bij aanvang noord van de wadden, waardoor ons land zich in de warme sector bevindt. Een golf in het front boven Engeland trekt noordoostwaarts en bereikt vanochtend de noordelijke Noordzee. Door deze ontwikkeling komt ons land dieper in de warme sector terecht doordat ons deel van het koufront zich noordoostwaarts beweegt. Uiteindelijk nadert het koufront van genoemde golf het westen en bereikt dinsdagochtend de westkust.Tot aan koufrontpassage heeft ons aandachtsgebied te maken met vrij vochtige lucht. De stroming wordt op nadering van het front gaandeweg meer zuidelijk en na koufront pasage noord(west)elijk. Na de passage wordt drogere polaire lucht aangevoerd. In het oosten van het land gaat pas in de loop van de middag de wind op passage van het grondkoufront om, terwijl de frontale neerslag daar dan nog steeds berekend wordt.

Vandaag overheerst opnieuw de bewolking en vooral vanochtend is het nog nevelig. Lokaal kan er een spat motregen vallen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer zo’n 6 graden in het zuidoosten en 10 graden in het noordwesten bij een zwakke tot matige zuidoostelijke, later zuidwestelijke, wind.

Komende nacht overheerst nog steeds e bewolking en valt er vooral in het westen van tijd tot tijd (mot)regen. In het oosten en zuidoosten is de bewolking dunner en blijft het droog. Minima komen uit op omstreeks 6 graden in het noordwesten tot rond 2 graden in het zuidoosten. Er staat een matige zuidenwind.

Dinsdag overdag is het zwaar bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen of motregen. De maxima liggen rond 7 graden. In het oosten is de wind eerst nog zwak zuidwestelijk. Van het westen uit wordt de wind noord(west)elijk, aan de kust (vrij) krachtig, 5 a 6 Bft (Bron: KNMI)

Vanaf vandaag heeft een hoogterug plaatsgemaakt voor een hoogtetrog. Deze hoogtetrog zakt uit richting Balearen en om gedurende het vervolg van de week daar af te snoeren om verder langzaam naar het oosten te trekken. Gedurende dit proces zien we via de Britse Eilanden een nieuw hoogterug opbouwen richting Noorse Zee. Dit alles heeft tot gevolg dat Nederland met een noordwestelijke tot noordelijke stroming te maken krijgt waarin op woensdag een frontale storing over ons land trekt met het uitzakken van de trog. Later in de week trekt het laag naar de Middellandse Zee. Vanaf het volgende weekeinde wordt de onzekerheid in de ontwikkeling van de atmosfeer een stuk groter. Illustratief is het feit dat de “Control” en de “Oper” elkaars tegenpolen zijn waarbij de “Control” een hoog heeft en de “Oper” een laag, hetgeen duidt op kleine verstoringen die grote verschillen kunnen veroorzaken.

Vooruitzichten

Nu en dan zon en met name woensdag kans op winterse neerslag. Middagtemperatuur rond 5 graden en minimumtemperatuur meest net boven het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 25 november tot en met maandag 02 december

Grote kans (70 %) op het aanhouden van het tamelijk koude weertype met ’s nachts 50 % kans op lichte vorst.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn