Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Veel wind en enkele buien, vrijdag meest droog en minder wind.

17 oktober 2013 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een storing boven de Duitse Bocht trekt noordoostwaarts. Het front behoort bij een uitgediept laag welke vandaag de Noordzee oversteekt richting Denemarken en daarna naar de Oostzee trekt. De ingedraaide occlusie met bijbehorend windveld aan de zuidflank van het laag trekt vanochtend over het noorden oostwaarts. De zuidwestelijke, later noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Het laag wordt gevolgd door een zadelgebied waarvan de NW-ZO georiƫnteerde symmetrie-as (van de rug) rond vrijdag 00 UTC het zuidwesten bereikt en vrijdag 12 UTC het noordoosten verlaat. Na passage krijgt de wind weer een zuidcomponent en neemt geleidelijk weer wat in kracht toe. In deze stroming passeert vrijdag een zwakke barokliene zone (warmtefront)

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor, in de loop van de middag neemt de buiigheid van het zuidwesten uit geleidelijk af. De maximumtemperatuur ligt rond 15 graden. De west- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard. In het noordelijk kustgebied staat er zelfs enige tijd een stormachtige wind, windkracht 8. Bovendien kunnen er in het noorden van het land zware windstoten voorkomen van 80 tot 90 km/uur. In de tweede helft van de middag neemt de wind van het zuidwesten uit flink in kracht af.

In de nacht van donderdag op vrijdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en vooral in de zuidelijke helft kunnen enkele mistbanken ontstaan. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De temperatuur ligt tussen de 11 graden onder de bewolking tot plaatselijk 6 graden indien het langdurig opklaart. De zwakke westelijke wind valt gedurende de nacht nagenoeg weg.

Vrijdag overdag overheersen de wolkenvelden en is het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. De wind wordt geleidelijk zwak uit een oost- tot zuidoostelijke richting. (Bron: KNMI)

Er is sprake van een licht meanderende zuidwestelijke bovenluchtstroming waarin frontale systemen over het aandachtsgebied kunnen trekken. Deze situatie handhaaft zich gedurende de gehele runtijd (tot +240 h) Het stromingspatroon is het gevolg van een hoogterug boven het Europese continent en een hoogtetrog boven de oostelijke helft van de Atlantische Oceaan.

Vooruitzichten

In het algemeen vrij veel bewolking en af en toe regen of enkele buien. Maxima liggen met waarden rond 17 graden ruim boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 24 oktober tot en met donderdag 31 oktober

Zeer waarschijnlijk wisselvallig met temperaturen rond of iets boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn