Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Veel wind en van tijd tot tijd regen.

24 december 2013 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een laag noordwest van Ierland, 930 hPa (06 UTC), diept nog ca. 5 hPa uit. Vanaf vanmiddag trekt het laag langzaam noordwaarts. Ons land bevindt zich in een brede warme sector. Het koufront trekt in de loop van vandaag van het westen uit het land in. Golfvorming in het koufront, vanwege van de jet die evenwijdig aan loopt, zorgt ervoor dat het vertraagd en lange tijd boven ons land aanwezig blijft. In de avond ligt het boven het oosten van het land, vertraagd door een nieuwe golf. Op woensdag zorgt een volgende golf voor neerslag in de nacht en ochtend in de zuidoostelijke helft van het land. Een trog trekt woensdag in de nacht en ochtend over het noordwesten van het land.

Vandaag is het regenachtig en in de ochtend nog erg onstuimig. Langs de kust staat er een zuiderstorm. Boven land is de wind krachtig of hard, in de westelijke kustprovincies lokaal stormachtig. Aan het einde van de ochtend neemt de wind af en verdwijnen de zware windstoten. Boven land wordt de zuidwestenwind uiteindelijk matig, aan de kust (vrij) krachtig. De temperatuur ligt rond een graad of 11. In de avond trekt de regen langzaam naar het oosten en wordt het in het westen op steeds meer plaatsen droog.

In de Kerstnacht is er veel bewolking en valt er vooral in het oosten regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het westen tot 9 graden in het oosten. De wind is zuidoost en matig, in het waddengebied vrij krachtig.

Eerste Kerstdag begint bewolkt en met name in het oosten van het land regenachtig. In de loop van de ochtend trekt de regen naar Duitsland weg en klaart het van het westen uit op. In de middag is het dan overal droog en zijn er zonnige perioden. De middagtemperatuur is ongeveer 8 graden. De wind draait in de ochtend naar het zuidwesten en is matig, aan zee matig tot vrij krachtig. In het waddengebied neemt de wind in de ochtend tijdelijk toe naar krachtig.

De komende periode zoeken sturende lagedrukgebieden steeds hun positie boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Gedurende vrijwel de gehele verwachtingstermijn hebben we te maken met een min of meer zonale stroming, waarin frontale zones en mobiele hogedruk wiggen elkaar afwisselen

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd regen, soms veel wind en (vrij) zacht.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 31 december tot en met dinsdag 07 januari

Grote kans (80%) op een wisselvallig weertype met temperaturen boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1387863678053

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn