Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Veel zo

06 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een gordel van hoge druk strekt zich uit van de Azoren tot over het uiterste noorden van Scandinaviƫ. Boven Centraal- en Zuidoost-Europa blijft de luchtdruk relatief laag. Hierdoor bevindt ons aandachtsgebied zich in noordoostelijke stroming, waarmee droge polaire lucht wordt aangevoerd. Een hoogtelaag boven Zuid-Noorwegen trekt langzaam langs de Noorse kust noordwaarts. In het drukpatroon aan de grond zien we een klein lagedrukgebied boven de Vissersbank, dat min of meer met het hoogtelaag meetrekt. Net ten noorden van ons land is een kleinschalig hogedrukgebied aanwezig en dit zorgt ervoor dat de stroming boven ons land tijdelijk meer oost tot noordoost wordt.
Er is vandaag veel zon. De middagtemperatuur ligt in vrijwel het hele land tussen de 22 en 25 graden. Alleen op de waddeneilanden blijft het beduidend koeler. De wind waait uit oost tot noordoost en is zwak tot matig.

Vrijdag verandert er vrijwel niets aan het weerbeeld. De nacht verloopt weer helder met minima rond een graad of 10. Overdag is het tamelijk zonnig en ligt de temperatuur in de middag tussen de 22 en 26 graden. Omdat de matige wind nog steeds uit het noordoosten waait, blijft het op de waddeneilanden opnieuw een stuk koeler. (Bron: KNMI)

Een hoogtelaag boven het zuiden van Noorwegen trekt langs de Noorse kust langzaam noordwaarts om in het weekeinde richting Zweden af te buigen. Maandag ligt het laag dan boven het zuiden van Zweden. Een ander hoogtelaag arriveert vrijdag boven het Iberisch Schiereiland en trekt dan daarvandaan opvullend naar het noordoosten waarna het uiteindelijk samensmelt met het Scandinavische hoogtelaag. De dagen daarna beweegt dit samengestelde hoogtelaag zich dan over Finland naar het noorden. In het gronddrukpatroon zien we dat de komende dagen hogedrukgebieden ten noorden van ons land blijven liggen en de luchtdruk boven het zuiden van Europa laag blijft. De stroming in ons aandachtsgebied heeft dan ook tot in de nieuwe week een noordelijke component en de aangevoerde lucht blijft polair van oorsprong. De tweede helft van de week komen oceaandepressies vanuit het westen naderbij en deze worden dan tot het eind van deze periode bepalend voor het weer in ons aandachtsgebied.

Vooruitzichten

Nu en dan zon met na het weekeinde een toenemende neerslagkans. Maximumtemperaturen veelal tussen de 16 en 20 graden.

het weer

donderdag 13 juni tot en met donderdag 20 juni

Grote kans op aanhouden van het wisselvallige weertype waarbij de temperatuur op de meeste dagen iets onder de normale waarde blijft.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn