Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Veel zon.

28 januari 2016 door Jannes Wiersema

30Het aandachtsgebied bevindt zich na een koufrontpassage in een westelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Overdag passeert van het westen uit een trekrug, waarna de stroming naar zuidwest draait. In de nacht van donderdag op vrijdag trekt dan eerst een zwakke occlusie over de Noordzee, vrijdag overdag snel gevolgd door een warmtefront van een volgende actieve randstoring. Dit warmtefront komt vrijdagmiddag aan de grond niet veel verder dan ongeveer de lijn Vlissingen-Groningen, op hoogte loopt het al wel verder door. Heel actief lijkt dit systeem overigens niet. Het golvende, ONO-WZW georiƫnteerde koufront bereikt de FIR vrijdagmiddag en lijkt het vasteland ook in de avond (nog) niet te bereiken.

Vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig, maar in Limburg komen vanochtend nog wolkenvelden voor. Het blijft droog en de maximumtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind draait in de ochtend van west naar zuidwest en neemt af naar zwak tot matig. In het noord(west)elijk kustgebied staat een vrij krachtige tot krachtige wind. Vanavond neemt de wind aan de hele kust toe naar krachtig tot hard.

Komende nacht neemt de bewolking van het westen uit toe en in de noordelijke helft kan wat lichte (mot)regen vallen. De minima lopen uiteen van 3 graden in het oosten en zuidoosten tot 7 graden in het noordwesten. De zuidwestenwind neemt nog iets in kracht toe en wordt in het noordwestelijk kustgebied mogelijk stormachtig.

Vrijdag overdag is er in het algemeen veel bewolking en plaatselijk kan er wat lichte regen of motregen vallen. In Limburg blijft het waarschijnlijk droog en daar kan vooral in de ochtend de zon nog even doorbreken. In de avond neemt de kans op regen toe. De maxima liggen rond 10 graden. De zuidwestenwind is (vrij) krachtig en aan de kust en op het IJsselmeer hard of stormachtig.

Tot komende dinsdag is er sprake van een licht meanderende westelijke stroming, waarbij voor in het weekeinde enkele actieve storingen overtrekken. Vooral het koufront dat zaterdag passeert ziet er tamelijk actief uit. Zondag lijkt het aandachtsgebied even in de polaire lucht terecht te komen, waarna op maandag een volgend diep lagedrukgebied het weer gaat bepalen. De ontwikkelingen vanaf dinsdag zijn onzeker (zie onder). In de Oper zien we dat de stroming sterker begint de meanderen en nadat er nog een zeer actieve storing woensdag of donderdag over onze omgeving trekt, lijkt zich een cyclonale noordwestelijke stroming in te stellen rond een laag boven Scandinavie.

Vooruitzichten
Zacht met soms veel wind en vooral zaterdag regenachtig. Ook na zaterdag geregeld regen, maar ook af en toe zon.

mosimage temp do 28 jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 04 februari tot en met donderdag 11 februari
Grote kans op het aanhouden van het wisselvallige weertype. De eerste dagen mogelijk wat minder zacht, maar later in de periode waarschijnlijk weer temperaturen iets boven normaal.

Tot dinsdag zien we in het algemene stromingspatroon slechts kleine verschillen in de verschillende systemen. Het gaat vooral om timingsverschillen in de passage van de verschillende fronten en trekruggen. Zondag is er vooral onzekerheid over een langstrekkende golf of een frontale afloper. Mogelijk dat er ook dan nog vrij veel regen kan vallen, de EPS-uitvoer geeft deze indicatie vooral voor het zuiden. Van tijd tot tijd krijgen we ook met een stevig windveld te maken, met geregeld zware windstoten in de kustprovincies. Onder invloed van het grootschalige laag komt het maandag en mogelijk ook dinsdag ook verder landinwaarts tot zware windstoten. Daarbij overigens hoge temperaturen boven de 10 graden, vooral maandag. Na dinsdag zien we een aantal oplossingen, 60-70% van de leden, een aantal dagen met een noordwestelijke stroming. De overige laden laten het huidige zachte weertype voortduren, waarbij het laag westelijke ligt in de omgeving van IJsland.

chart pluim temp do 28 jan 2016

chart pluim neerslag do 28 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn