Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

veel zon.

30 augustus 2016 door Jannes Wiersema

zon en wolken

Een gordel van hogedruk ligt 06 UTC van Bretagne via het zuiden van het land naar Tsjechiƫ. Ten noorden van deze uitloper trekt een zwak warmtefront vanochtend over de noordelijke Noordzee noordoostwaarts. Het centrum van het hoog komt vanmiddag boven ons land te liggen en trekt vervolgens verder oostwaarts en komt donderdagavond boven het zuidoosten van Polen terecht. De stroming is eerst overwegend westelijk, valt dan tijdelijk weg en wordt woensdag zwak zuidelijk. Ons aandachtsgebied bevindt zich in maritiem polaire lucht, die in de loop van de dag deels door subsidentie droger wordt.

Na zonsopkomst lossen de lokaal aanwezige mistbanken snel op en wordt het op de meeste plaatsen een zonnige dag, maar in het noorden kunnen ook enkele wolkenvelden voorkomen. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond 23 graden. De wind is landinwaarts overwegend zwak en veranderlijk. In het noorden en westen draait de zwakke tot matige wind in de loop van de dag van zuidelijke naar westelijke richtingen.

Komende nacht is het helder en ligt de minimumtemperatuur rond 11 graden. De wind wordt zuidoostelijk en is zwak tot matig.

Woensdag is er opnieuw veel zon. In de middag drijft er soms wat sluierbewolking over. De middagtemperatuur loopt uiteen van 23 graden vlak aan zee tot plaatselijk 27 graden in het zuidoosten van het land. De wind draait naar zuidwest tot west en is zwak tot matig.

Tot en met zondag 4 september is er sprake van een min of meer zonale 500 hPa-stroming. Pas op zondag lijkt er een actievere hoogtetrog over de Noordzee te trekken. Begin van de volgende week begint het hoogtepatroon sterker te meanderen, met maandag/dinsdag een grootschalige trog ten westen van het Europese vasteland en een hoogterug boven het continent. Aan de grond overheerst in het algemeen de hogedruk, heel af en toe afgewisseld door een zwak front. Overheersende stroming blijft zuidwestelijk.

Vooruitzichten

Perioden met zon en tot het weekeinde droog. Vooral zondag kans op regen of enkele buien. Middagtemperaturen ruim boven 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 06 september tot en met dinsdag 13 september

Grote kans (60-70%) op een overgang naar een droog weertype met waarschijnlijk temperaturen (iets) boven het langjarig gemiddelde.

Tot en met zaterdag 3 september zijn de ontwikkelingen in grote lijnen eenduidig. De meeste EPS-leden schetsen een (vrijwel) droog en tamelijk zomers weertype, waarbij de passage van enkele zwakke fronten op donderdag 1 en zaterdag 3 september qua neerslag vrijwel geruisloos verlopen. Zondag, op de passage van een iets actiever front, komt de EPS-uitvoer met ongeveer 50% kans op meer dan 1 mm, kans op meer dan 3 mm 30-40%. De opmaat naar het sterkere meanderen van het hoogtepatroon begin van de volgende week zien we in ongeveer 60% van de leden terug, wat ook bevestigd wordt in de EPS-cluster plaatjes. Aan de grond zien we na een iets wisselvalliger intermezzo van begin komende week een dominantie van de hoge druk in een meerderheid van de EPS-leden. We zien, afhankelijk van de positie van de hoge druk, een behoorlijke spreiding in de temperatuur-uitvoer. Kans op temperaturen boven normaal ligt rond 60%. Neerslagkansen na maandag zijn niet al te groot.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn