Tuesday 16 April
Weerman Jannes Wiersema

Vooral in het noorden en midden wolkenvelden, in het zuiden meer zon.

13 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen en een uitloper van het Azorenhoog boven het westen van Frankrijk voert een westelijke stroming in ons aandachtsgebied maritiem tropische lucht aan. Een zwak golvend koufront (op 850 hPa gekenmerkt door thetaw 13-14) ligt van de Ierse Zee naar het Skagerrak en komt naderbij. Vanochtend bereikt het front het noordwesten van ons land en trekt dan maar heel langzaam verder zuidoostwaarts. Het front blijft dan uiteindelijk min of meer west-oost georienteerd over het zuiden van het land slepen maar lost daarbij steeds verder op doordat een zwakke rug overtrekt. In de nacht naar zondag lijken de restanten van het zwakke front na passage van de rug tijdelijk weer iets noordwaarts te worden opgetild, om later op zondag zuidoostwaarts weg te trekken in een naar noordwest draaiende stroming. In de bovenlucht en aan de grond zien we zondagmiddag een zwakke NO-ZW georiënteerde trog over het aandachtsgebied trekken.

Synoptisch gezien vertonen de modellen voor vandaag geen significante verschillen, voor zondagmiddag laten Harmonie36 en -38 in de grondtrog een apart laagje ontstaan, wat voor extra convergentie zorgt. Actueel door kustconvergentie in de vochtige lucht een verbrokkelde band met St, goed zichtbaar op de satellietbeelden en herkenbaar in de vochtvelden, maar nauwelijks opgepikt door Harmonie. Ook zien we op de Noordzee bij het koufront verbrokkeld wat lichte, zeer lokaal en kortdurend matige regen uit middelbare bewolking, alle modellen hebben dit redelijk te pakken. Van het westen uit wordt de neerslag op het koufront steeds meer veroorzaakt door coalescentie in wat dikkere Sc-bewolking. Veel lijkt het niet voor te stellen, Hirlam is het meest enthousiast. Ander aandachtspunt is vooral het vocht in de onderste niveaus waardoor het front wordt gekenmerkt, met name in de nacht naar zondag. Op zondagmiddag en -avond komen alle modellen met een buiensignaal, getriggerd door een cyclonaal patroon onderin en het passeren van de zwakke bovenluchttrog. Vooral het noordoosten en oosten lijken een aantal buien te krijgen. Harmonie36 komt daarbij zelfs met een zwak onweerssignaal nabij de oostgrens. Progtemps zien er echter niet overtuigend uit voor deze wat diepere buien (een zwakke inversie rond entrainment).

Er zijn enkele wolkenvelden, maar vooral in het zuiden zijn er vandaag ook perioden met zon. Met name in het noorden kan zeer lokaal lichte (mot)regen vallen. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 19 in het noordwestelijk kustgebied tot rond 24 graden in het zuidoosten. De west- tot zuidwestenwind is matig boven land en vrij krachtig langs de kust en op het IJsselmeer, in het noordelijk kustgebied mogelijk enige tijd krachtig. In de avond neemt de wind geleidelijk af naar zwak tot matig.

In de nacht naar zondag zijn er vrij veel wolkenvelden en plaatselijk is een spat regen mogelijk. Tijdens een opklaring is er kans op een enkele mistbank. De minima lopen uiteen van plaatselijk 10 graden in het noordoosten tot 16 graden langs de Zeeuwse kust. In het binnenland staat er nauwelijks wind. Aan de kust staat een zwakke tot matige westelijke wind.

Morgenochtend begint op veel plaatsen nevelig met wolkenvelden. Vooral in het zuiden komt de zon er ook geregeld aan te pas. In het noordoosten en oosten is in de middag een bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 20 op de Wadden tot ca. 24 graden in het zuiden. Er staat overal een zwakke tot matige westelijke wind die in de loop van de middag naar noordwest draait.

De periode begint op maandag 15 augustus met een opbouwende hoogterug boven de Britse Eilanden. De dagen daarna wordt dit tijdelijk een blokkerend hoog boven de Noorse Zee. Het polaire front, of wat er nog van over is, ligt dan echter wel net zuid van ons land, zodat we ons in van oorsprong polaire lucht bevinden. Rond donderdag 18 augustus smelt het eerdergenoemde bovenluchthoog boven het uiterste noordoosten van Europa samen met een Russische hoogterug, waardoor een hoogtelaag/koudeput boven de Baltische Staten retrograad beweegt en verbinding maakt met een Atlantisch hoogtelaag. De as van het hoogtelaag komt daarbij net noord van ons land te liggen terwijl het polaire front enige tijd boven ons land blijft slepen om daarna zuidoostwaarts weg te trekken. Vanaf zondag 21 augustus, met de passage van een hoogtetrog en kans op enkele stevige buien, lijkt de fragiele westcirculatie alweer wat meer te gaan meanderen.

Vooruitzichten

Begin volgende week enkele droge dagen met zonnige perioden. Aan het einde van de periode een toenemende kans op een bui. Middagtemperaturen overwegend tussen 20 en 25°C.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 20 augustus tot en met zaterdag 27 augustus

In het weekend waarschijnlijk enkele buien en tijdelijk vrij koel. Daarna een grote kans op een weertype met geregeld zon, plaatselijk een bui en middagtemperaturen rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Hoewel er de eerste dagen maar liefst zes clusters worden berekend is de uitwerking daarvan voor onze omgeving voorlopig niet erg verschillend. Van 17-22 augustus zijn dat 2 clusters, evenmin met veel verschillen. Vanaf dinsdag 23 augustus zijn er 3 clusters, die allemaal duiden op een licht meanderende en zwakke westcirculatie met van tijd tot tijd neiging tot hogedrukinvloed tot boven onze omgeving. De windrichtingspluim is t/m woensdag 17 augustus eenduidig in het (noord)oosten. Donderdag 18 of vrijdag 19 augustus — de timing is nog onzeker en een dag later dan gisteren — volgt dan een overgang naar (zuid)westelijke winden. Op een slepend front vanuit het zuiden, mogelijk tot boven onze omgeving (een tijdelijk stilvallende west-oost georiënteerde occlusie), is neerslag van betekenis mogelijk. Waarschijnlijk ook in de vorm van buien, maar een sterk CAPE signaal is er niet en ook dynamisch oogt de situatie niet extreem. Daarna lijkt het aandachtsgebied overwegend in polaire lucht te blijven, hoewel op zondag 21 augustus de golftop van een uitslaande golf in het polaire front in de buurt kan komen met kans op (dynamische) buien. De week die daarop volgt oogt vrij normaal in alle opzichten. Tegen het einde van de periode neemt zowel de kans op zeer koele als warme oplossingen toe, dus daarover valt weinig te zeggen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn