Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Vooral in het zuiden zonnige perioden.

02 september 2013 door Jannes Wiersema

bewolktEen warmtefront  ten westen van Schotland trekt vanochtend van noordwest naar zuidoost over het land. Een hoog ten zuidwesten van Ierland beweegt oostnoordoostwaarts en ligt dinsdagavond boven ons land.

Vandaag zijn er vooral in het zuiden perioden met zon, elders is er nog veel bewolking aanwezig. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noorden tot plaatselijk 23 graden in het zuidoosten. De wind wordt geleidelijk overal westelijk en is matig tot vrij krachtig, in het waddengebied krachtig.

In de nacht naar dinsdag is er weinig bewolking en in de zuidelijke helft ontstaat er lokaal mist. In het noorden blijven er wolkenvelden aanwezig. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10 graden in het zuiden tot 15 langs de kust. Boven land is de wind zwak uit een west tot zuidwestelijke richting. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige tot vrij krachtige west- tot noordwestenwind.

Nadat dinsdagochtend de mistbanken zijn opgelost, heeft de zuidelijke helft zonnige perioden. In het noorden is er meer bewolking. De middagtemperatuur ligt tussen 21 graden op de Wadden en lokaal 25 graden in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind. (Bron: KNMI)

Een Mediterraanse hoogterug strekt zich noordwaarts uit over ons land richting Scandinavië en beweegt geleidelijk oostwaarts. Tegelijkertijd zakt een hoogtetrog nabij IJsland verder uit en aan het einde van de week snoert deze af nabij de Britse Eilanden. Dit afgesnoerde hoogtelaag koerst vervolgens richting de Golf van Biskaje en het Iberisch Schiereiland. Dit geheel resulteert in een omega-blokkade en boven ons land in een zuidoostelijke aanvoer van warme lucht. Aan de grond is er dan sprake van een gordel van hogedruk ten noorden van het aandachtsgebied, terwijl ten zuiden van ons een actief lagedrukgebied ontstaat dat geleidelijk retrograad naar de oceaan beweegt.

Vooruitzichten

De eerste dagen zomers warm en droog. Vanaf het einde van de week een kleine kans op enkele buien en lagere maxima.

maandag 09 september tot en met maandag 16 september

Aanvankelijk 50% kans op temperaturen rond of boven normaal, maar iedere dag wordt de kans groter (uiteindelijk 70%) dat de maxima rond of iets onder normaal uitkomen. De kans op neerslag neemt toe van 30% naar circa 50%.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn