Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Vooral landinwaarts buien, soms met onweer.

14 juni 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een gordel van lage druk strekt zich uit van het zeegebied ten westen van Schotland tot over het zuidoosten van Europa. Het sturende laag aan de grond ligt in de buurt van Wales, trekt langzaam oostwaarts en komt dinsdagavond boven het midden van Engeland terecht, waarna het woensdag langzaam iets zuidwaarts trekt. De genoemde vore trekt hierdoor heel langzaam noordwaarts, waardoor de stroming in ons aandachtsgebied langzaam krimpt naar zuidwest tot zuid op woensdag. Restanten van een westnoordwest-oostzuidoost georiƫnteerde occlusie liggen 03 UTC van Rotterdam naar Venlo en trekken vertragend noordoostwaarts. Een volgende occlusie, 03 UTC nabij de Belgisch-Franse grens trekt ONO-waarts en trekt in de loop van de ochtend ons land binnen. Door dagelijkse gang gaat de structuur hiervan voor een groot deel verloren door convectie. Woensdag zijn er geen duidelijke frontale systemen in de buurt en domineert dagelijkse gang het weerbeeld, mogelijk geholpen door een naderende bovenluchttrog.

Er zijn slechts kleine verschillen in de positie van de diverse lagedrukkernen en de as van de lagedrukgordel. Alle modellen laten wel een lichte activering zien als de occlusie/bovenluchttrog vannacht overtrekt. De volgende occlusie is in de neerslagpatronen nauwelijks herkenbaar omdat dan de convectie de patronen verstoort. Qua grenslaag blijft het nowcasten. Slechtste condities veelal in de vore. Daar de minste wind en dus de minste menging. Zuid van de vore (lagedrukgordel), in de zuidwest stroming in het algemeen betere zicht en wolkencondities.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vanochtend is het overwegend bewolkt en geleidelijk leeft de buienactiviteit op. Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt met landinwaarts veel buien. Vooral in het oosten komen stevige buien voor met kans op onweer. De maxima lopen uiteen van 17 graden aan zee tot lokaal 20 graden in het oosten. De zuidwestelijke wind is meest matig. Aan de zuidwestkust is de wind af en toe vrij krachtig en vanmiddag mogelijk even krachtig.

In de loop van de avond neemt de buienactiviteit af. Komende nacht zijn er enkele opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. Mogelijk ontstaan er een paar mistbanken en de minimumtemperatuur wordt ongeveer 12 graden. De wind wordt zuidelijk en neemt af naar zwak tot matig.

Woensdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en komen er opnieuw buien tot ontwikkeling. De meest actieve buien komen landinwaarts voor met kans op onweer en lokaal veel regen in korte tijd. De middagtemperatuur wordt ongeveer 19 graden. De wind blijft zwak tot matig en draait naar een zuidwestelijke richting.

Een hoogtelaag boven de Britse Eilanden en het westen van Frankrijk verplaatst zich uiterst langzaam oostwaarts en vult langzaam op. Er blijft een langgerekte hoogtetrog over, met vrijdag van het zuidwesten uit nog de passage van een kortgolvige trog. De hoofd-as van de trog passeert zaterdag. In het zuidelijk deel van de hoogtetrog snoert zich in het weekeinde een laag af boven Spanje. Dit laag trekt vervolgens langzaam oostwaarts. Tot en met vrijdag hebben we hierdoor te maken met onstabiele en vrij vochtige lucht. Na passage van de hoogtetrog bouwt zich van het westen uit een hoogterug uit boven ons aandachtsgebied, wat begin volgende week lijkt te resulteren in een min of meer geblokkeerd patroon boven het vasteland van Europa, waarbij de neerslagkansen in ons aandachtsgebied op zijn minst tijdelijk sterk afnemen. Naarmate de volgende week vordert, blijft de blokkade weliswaar in stand maar komen we meer onder invloed van een hoogtelaag boven centraal Europa.

Vooruitzichten

Tot en met vrijdag vooral landinwaarts buien. Vanaf zaterdag waarschijnlijk een droger weertype met meer zon, maar eerst nog wel koel.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 21 juni tot en met dinsdag 28 juni

Waarschijnlijk een weertype met af en toe een bui en maximumtemperaturen rond het langjarig gemiddelde. Er is een kleine kans (20%) op een weertype met temperaturen (ruim) boven het langjarig gemiddelde.

Tot het weekeinde van 18/19 juni is de ontwikkeling behoorlijk duidelijk, althans de grote lijnen. Onder invloed van het hoogtelaag/hoogtetrog tot en met vrijdag een sterke buiig weertype. Met name vrijdag zien we een uitermate sterk convectief signaal met zwaartepunt ten zuidoosten van ons land. In de pluimen Van bv. Keulen zien we echter dat de ‘oper’ een extreme oplossing is, die (ver) buiten de bandbreedte van de overige EPS-leden valt. In het weekeinde de overgang naar een ander grootschalig stromingspatroon. Vanaf zaterdag zien we in vrijwel alle leden dat ons land aan de westzijde van de trog-as komt te liggen. In vrijwel alle leden zien we de opbouw van de genoemde hoogterug. De verdere opbouw hiervan vertoont echter behoorlijke verschillen begin volgende week. Er zijn scenario ’s (ongeveer de helft) waarin het min of meer geblokkeerde patroon zich handhaaft, maar wel behoorlijke locatie-verschillen van de blokkade. In een minderheid van de leden, ongeveer 20%, lijkt het geblokkeerde patroon zich tot het einde toe te handhaven met significant hogere temperaturen. In de rest van de leden zien we een vrij sterk meanderend patroon wat garant staat voor gematigde temperaturen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn