Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vooral landinwaarts nog flink wat zon

23 maart 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen hoog met centrum boven Oekraine heeft vandaag eerst nog een zwakke uitloper tot boven het uiterste zuiden. Vandaag trekt deze rug heel langzaam zuidwaarts en aan de noordflank hiervan wordt de stroming zwak zuidwestelijk. De aangevoerde lucht wordt hierdoor weer wat vochtiger, vooral boven de Noordzee en de kustgebieden. Verder komt later op de dag een zwak koufront via de Britse Eilanden langzaam de Benelux binnen en ligt dinsdag om 06 UTC in de buurt van de kust. Door het uitzakken van een hoogtetrog ten westen van het koufront komt het front steeds meer evenwijdig aan de stroming te liggen en gaat golfvorming vertonen. Hierdoor wordt de oostwaartse verplaatsing overdag steeds minder en lijkt het front het zuidoosten niet te bereiken.

Met name in het zuiden en westen komen enkele ondiepe mistbanken voor die na zonsopkomst snel oplossen. In het oosten en zuiden is er vandaag veel zon met vorming van enkele stapelwolken, in het westen en noorden trekken er wolkenvelden vanaf zee binnen. De temperatuur loopt in het binnenland op naar 10 tot 12 graden, in de kustgebieden blijft het enkele graden kouder. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest. Vanmiddag draait de wind naar zuidwest tot west.

Komende nacht neemt de bewolking in het noordwesten toe. Het blijft nog vrijwel overal droog en lokaal kan er een mistbank ontstaan. In opklaringen liggen de minima rond het vriespunt, elders blijft het enkele graden boven nul. De zuidelijke wind is matig.

Dinsdag overdag raakt het steeds meer bewolkt en van het westen uit neemt de kans op wat (buiige) regen toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noordwesten tot 10 graden in het zuidoosten. De wind draait in de loop van de dag in het westen en noordwesten waarschijnlijk naar richtingen tussen west en noord.

Vooruitzichten

Wisselvallig weer met soms regen of enkele buien, maar donderdag en vrijdag overwegend droog. Vooral de eerste dagen ligt de maximumtemperatuur enkele graden onder het langjarig gemiddelde.

Di Wo Do Vr Za Zo
Zonneschijn (%) 10 10 20 30 30 20
Neerslagkans (%) 70 80 40 30 50 70
Neerslaghoeveelheid (mm) 0/2 2/6 0/1 0/1 0/2 0/5
Minimumtemperatuur (°C) 0/2 2/3 2/4 0/4 1/5 1/4
Middagtemperatuur (°C) 9 5/8 7/8 8/10 9/11 10/12
Windrichting W N NW W W ZW
Windkracht (bft) 3 3 3 3 4 4

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn