Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Vrij veel bewolking en af en toe (mot)regen, morgen meer zon.

15 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In een zonale bovenstroming golft het polaire front boven het aandachtsgebied. Een eerste golftop ligt inmiddels boven Oost-Europa. Het bijbehorende koufront ligt slepend boven het zuidoosten en zuiden. Een occlusie ligt boven het noorden van het land en de Noordzee en komt niet veel zuidelijker meer. Een tweede golftop ligt boven Oost-Engeland en koerst vandaag opvullend oostwaarts over het noorden van het land, daarbij trekt een warmtefront van zuid naar noord over het land. Een derde golftop diept juist uit en ligt donderdagmiddag ten zuidwesten van Ierland. Door dit alles worden de fronten weer in noordwaartse richting geduwd, maar de barocliene zone blijft boven ons land liggen. Op grote hoogte zorgt een opbouwende rug vanuit het Middellandse Zeegebied ervoor dat de fronten nauwelijks nog actief zijn.

Vandaag is er veel bewolking en valt er af en toe wat regen. Al komen er vanochtend eerst ook nog opklaringen voor met de zon.Met name in de middag en avond kan er in het noorden een bui voorkomen. De maxima lopen uiteen van 18 graden op de Wadden en lokaal 25 graden in het zuiden. De wind zoekt eerst overal de zuidwesthoek op en is zwak, aan zee mogelijk matig. In de avond komt de wind uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar donderdag blijft er vrij veel bewolking aanwezig, het is nevelig en er kan lokaal mist ontstaan. Het blijft vrijwel overal droog. De minima liggen rond 15 graden. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig en uit noordelijke richtingen.

Donderdag overdag klaart het van het zuiden uit langzaam op. Ook de mist verdwijnt. In het noorden is de bewolking het dikst en daar kan af en toe eerst wat lichte (mot)regen vallen. De maxima lopen uiteen van 20 graden op het Wadden en lokaal 27 graden in het zuidoosten. De wind blijft uit uiteenlopende richtingen komen en is zwak. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig en uit noordelijke richtingen.

Een hoogtelaag tussen IJsland en Schotland zorgt voor een westelijke bovenluchtstroming. De straalstroom meandert licht dichtbij onze omgeving. Gedurende de aandachtsperiode begint de bovenluchtstroming steeds meer te meanderen a.g.v kouadvectie op de Atlantische Oceaan. Hierdoor ontstaat een continentale rug en wordt de stroming geleidelijk meer zuidelijk In het weekend lijkt deze rug tijdelijk af te vlakken met afkoeling als gevolg. In de loop van volgende week zijn er signalen dat de meandering weer toeneemt. Daarna lijkt het stromingspatroon weer terug te keren naar de uitgangspositie.

Vooruitzichten

Rustig en nagenoeg droog zomerweer. In het weekend tijdelijke afkoeling.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 22 juli tot en met woensdag 29 juli

Waarschijnlijk (60-70% kans) op een overgang naar een koeler weertype. Kleinere kans (30-40%) op een aanhouden van het warmere zomerweer. In beide scenario’s zijn de te verwachten neerslaghoeveelheden niet groot.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn