Een frontaal systeem, behorende bij een laag west van Schotland bevindt zich boven ons aandachtsgebied. Het koufront ligt om 00 UTC noord-zuid georiënteerd over de oostelijke provincies, trekt langzaam noordoostwaarts en verlaat om 05 UTC het noordoosten. Een frontale golf in het koufront, om 00 UTC boven Golf van Biskaje, nadert in de loop van de middag het zuiden. In de avond komt het landgedeelte van het aandachtsgebied weer grotendeels in de warme sector, waarin er onstabiliteit vanaf enige hoogte aanwezig is. Het laag, behorend bij de golf diept boven het westelijk deel van de Noordzee verder uit. Onderwijl draait een tweede lagedrukkern, zuidwest van Ierland om het eerder genoemde laag via Zuidwest-Engeland naar de Midlands en zorgt vanaf maandagmiddag aan de oostflank voor een grote luchtdrukgradiënt boven de zuidelijke Noordzee en ons land. De bijbehorende occlusie trekt ’s middags van zuid naar noord over ons land.
Vanochtend is het in het oosten en noordoosten eerst nevelig met laaghangende bewolking. In het westen en zuidwesten zijn er opklaringen en komt zeer lokaal een mistbank voor. In de loop van de middag neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui toe. De maxima liggen tussen de 17 en 20 graden. De zwakke tot matige wind is eerst zuid, maar draait in de loop van de dag naar een oostelijke richting.
Komende nacht verlaten de buien het noorden van het land en wordt het op de meeste plaatsen droog. Het is half tot zwaar bewolkt en lokaal wordt het nevelig. Het kwik zakt naar een graad of 13 bij een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen. In het noordelijk kustgebied is de wind eerst nog vrij krachtig.
Morgen overdag is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog met af en toe zon. In de loop van de dag neemt de kans op buien van het zuiden uit echter sterk toe en hierbij is ook onweer mogelijk. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 19. Er staat een zwakke tot matige wind uit een zuidelijke richting. In de avond neemt de wind aan de westkust sterk toe naar 6 tot 7 Bft met kans op zware windstoten.
Ons land bevindt zich gedurende de meerdaagse periode aan de opgaande tak van een complexe hoogtetrog met diverse afgesnoerde kernen met als gevolg dat frontale zones behorende bij (rand)storingen van tijd tot tijd over ons aandachtsgebied trekken. Als resultaat hiervan zien we een meestentijds zuidwestelijke aanvoer van getransformeerde maritiem polaire lucht. Na de meerdaagse periode zien we dat de meerderheid van oplossingen een meanderende stroming vertoont met een opeenvolging van ruggen en troggen (lopende golf). Kijkende naar de isohypse van 552 dm dan zien we dat deze lijn soms boven het noorden van Scandinavie bevindt en soms boven Midden-Frankrijk. Echter, een minderheid van oplossingen vertoont een zonale stroming met isohypse 552 dm net ten noorden van ons land.
Wisselvallig weer met iedere dag regen en/of buien en op dinsdag en donderdag veel wind. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 18 graden, maar dinsdag valt iets frisser uit.
zondag 20 september tot en met zondag 27 september De kans op overgang naar een droger weertype is groot (60 %), terwijl het aanhouden van het wisselvallige weertype kleiner (40 %) is, waarbij de maxima in beide situaties rond of iets onder normaal liggen.