Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zacht met in de loop van de dag enkele (onweers)buien.

20 oktober 2013 door Jannes Wiersema

Van tijd tot tijd regen

Een sturend lagedrukgebied ten westen van Ierland trekt langzaam ONO-waarts en wordt maandag 00 UTC al opvullend boven Schotland verwacht. Tijdens het opvullen wordt het laag een randstoring van een tweede laag oost van Newfoundland. Dit tweede laag wordt de tweede helft van maandag voor ons aandachtsgebied het nieuwe sturende hoofdlaag. Rondom het eerst laag draaien diverse (oude) randstoringen. Van belang voor ons aandachtsgebied is een trog die in de loop van de ochtend over ons land trekt. In de loop van de middag bereikt een actievere trog (restanten van een occlusie oorspronkelijk om het eerste hoofdlaag) die samenvalt met de hoogtetrog het westen van het land en zorgt voor (onweers)buien. Deze trog verlaat tegen maandag middernacht het noordoosten van het land. Een warmtefront, behorende bij het nieuwe (tweede) sturende laag bereikt in de loop van maandagmiddag het zuidwesten van ons land en schampt over het westen van het land, waardoor ons hele land dinsdag om 00 UTC in de warme sector zitten .

De dag begint op de meeste plaatsen met nevel of laaghangende bewolking en op een enkele plek komt een mistbank voor. Later vanochtend trekt de bewolking van het zuiden uit op. Verder trekt er van het zuidwesten uit al een enkele regenbui over het land. In de loop van de middag worden de buien van het zuidwesten uit actiever. Er is dan ook een grotere kans op onweer, hagel en windstoten. De buien trekken gedurende de avond naar het noordoosten weg. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het noordwesten tot 19 graden in het zuidoosten. Er staat een matige zuid- tot zuidwestenwind, langs de westkust neemt de wind toe naar (vrij) krachtig.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt. In het noorden van het land kan nog een enkele bui voor komen, elders blijft het meest droog. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 11 graden. Er staat een matige, aan de kust en op het IJsselmeer een (vrij) krachtige zuid- tot zuidwestenwind.

Maandag overdag is er aanvankelijk nu en dan zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en kan er vooral in het westen mogelijk wat regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig of krachtig. (Bron: KNMI)

Het bovenluchtpatroon laat gedurende de eerste week een zuidwestelijke stroming boven onze omgeving zien als gevolg van een sterk uitgezakte hoogtetrog die zich boven het oostelijk deel van de Noord-Atlantische Oceaan en een hoogterug boven Centraal/Oost-Europa. Hierbij krijgt ons land van tijd tot tijd te maken met buien en of frontale neerslag aan de oostflank van de trog. Na de eerste zeven dagen zien we in vrijwel alle EPS-oplossingen de trog langzamerhand opvullen, waarbij de meanderende stroming over gaat in een meer of minder sterke zonale stroming. Slechts aan het eind van de 15 daagse zijn er een meerderheid van clusteroplossingen die een hoogterug of een hoogtetrog boven ons land berekenen. De 500-hPa-isohypse van 552 dm blijft gedurende de eerste week in alle clusteroplossingen ruim ten noorden van ons land. De temperatuur, zowel minimum als maximum, blijft dan ook ruim boven de normale waarden. Na deze week zien we dat de kans op een overgang naar aanvoer van koelere lucht groter wordt

Vooruitzichten lange termijn
zondag 27 oktober tot en met zondag 03 november

Grote kans (70 %) op aanhouden van het wisselvallige weertype met geleidelijk daling naar langjaargemiddelde maxima en aanhoudend boven normale minima

Vooruitzichten

Vrij zacht weer met af en toe zon en op de meeste dagen kans op wat regen of een bui.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn