Gezien de historische kennis weten we dat aan de noordflank van een hogedrukgebied boven de ingang van Het Kanaal er boven het zuiden van ons land een zwak golvend front ligt. Door toename van de hogedrukinvloed is dit front in onze omgeving steeds verder opgelost en is qua bewolking niet meer terug te vinden. Het front vormt wel de begrenzing tussen warme en vochtige lucht ten zuiden ervan en minder vochtige en warme lucht ten noorden ervan. Een zwakke rug is in de loop van de nacht van west naar oost over het land getrokken. Na passage van de rug trekt het zwakke front weer iets naar het N/NO en kunnen de hogere dauwpunten van het zuidwesten uit weer iets noordoostwaarts opdringen. Overdag wordt de opbouw door dagelijkse gang onstabiel, maar door de uitbreiden van een hoogterug ten westen van ons treedt er verdere stabilisatie op. Dinsdag trekt het centrum van het hoog ten zuidoosten van ons land langs en bouwt zich een apart centrum op boven het westen van Duitsland. De stroming draait hierdoor naar zuidoost en hiermee wordt de lucht steeds droger.
Aan het begin van de ochtend lossen de plaatselijke (grond)mist en mogelijke laaghangende bewolking snel op. Het wordt op de meeste plaatsen vrij zonnig met vooral landinwaarts enkele stapelwolken. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20 graden op de Wadden tot plaatselijk 27 in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind.
Komende nacht is het vrijwel onbewolkt. De minima lopen uiteen van 16 graden in Zeeland tot 12 graden in het noordoosten bij een vrijwel wegvallende wind.
Dinsdag overdag is het zonnig. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 22 graden op de Wadden tot 29 graden in het zuiden. In de loop van de dag wordt de wind oostelijk, aan de kust noordoostelijk en matig.
Een 500 hPa hoogterug opbouwt zich boven ons land op. Deze opbouw zorgt aan de grond voor een hogedrukgebied boven ons land. De aangevoerde lucht is warm met als gevolg stijging van de maximumtemperaturen naar waarden tegen de 30 graden op woensdag. Vanaf woensdag zien we de hoogterugas oostwaarts verplaatsen en hiermee verplaatst het grondhoog zich ook oostwaarts met als gevolg dat ons land onder invloed komt van een hoogtelaag noordwest van West-Europa. De positie van dit laag verandert van dag tot dag wel enigszins, maar grosso modo blijft het hoogtelaag ten NW van ons land. Het betekent dat we soms (laag dicht bij) met cyclonaliteit te maken krijgen, maar ook af en toe (laag iets verder weg) met invloed van uitlopers van het Azoren hoog. Het stromingspatroon varieert tussen meridionaal en zonaal en de stromingsrichting varieert meestentijds tussen zuidwest en west.
Woensdag een tropische dag met veel zon. Vanaf donderdag af en toe zon en iedere dag kans op een bui. De middagtemperaturen komen uit op de normale waarden voor de tijd van het jaar en doen derhalve een flinke stap terug.
Tot en met het komende weekeinde wijken de meesten ECEPS-leden weinig van elkaar af en zien we weinig spreiding in de temperatuur-pluim. De overgang naar het minder stabiel weertype gaat volgens de helft van de members zonder slag of stoot en de andere helft laat een mogelijkheid tot maximaal 70 mm regen zien. De invloed van het hoogtelaag aan het eind van de week zien we in alle EPS-leden, maar de exacte positie van het laag is bepalend voor de neerslagkansen die van dag tot dag kunnen veranderen. Gezien de CAPE-berekeningen lijkt neerslag voornamelijk door buien te komen.
maandag 25 juli tot en met maandag 01 augustus
Kans van ca. 50% op voortzetting van het licht wisselvallige weertype en eveneens 50 % kans op een droog weertype waarbij in beide gevallen maxima rond de langjaargemiddelde waarden uitkomen en minima iets boven het klimaatgemiddelde