Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

vrij zonnig en warm, vanavond enkele (onweers)buien.

22 oktober 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktEen lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden beweegt langzaam noordoostwaarts en ligt woensdag  ten noorden van Ierland. Aan de voorzijde van dit systeem wordt met een zuid- tot zuidwestelijke stroming zeer zachte en vrij vochtige lucht aangevoerd.

Het wordt vandaag een vrij zonnige dag, al komt er wel wat sluierbewolking voor. Met een middagtemperatuur van 18 graden op de Wadden tot lokaal 22 graden in het zuidoosten van het land is het voor eind oktober ronduit warm. Aan het einde van de dag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe. In de avond zijn er enkele buien, vooral in het zuidoosten van het land is daarbij ook kans op onweer, mogelijk ook windstoten. De zuid tot zuidoostenwind is meest matig en aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht kan er kan er plaatselijk nog een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 14 graden. De zuidenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Woensdagochtend is het droog en schijnt geregeld de zon. In de middag is er meer bewolking en komen er enkele buien voor, mogelijk met onweer. Met een middagtemperatuur rond 18 graden is het opnieuw erg zacht. De zuidenwind is in de ochtend matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig. In de middag draait de wind naar zuidwest en neemt daarbij langs de kust toe naar krachtig tot hard, kracht 6 tot 7. (Bron: KNMI)

Donderdag bevindt zich een trekrug boven onze omgeving. Een lagedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden trekt noordoostwaarts en komt zaterdag boven Scandinavië aan. Ons land bevindt zich hierdoor vrijdag en zaterdag in in een zuidwestelijke stroming in zachte lucht. In de nacht naar zaterdag passeert een zwak frontaal systeem, zaterdag overdag gevolgd door een zwakke hoogtetrog. Vanaf zondag hebben we te maken met een meanderende straalstroom aan de zuidflank van een omvangrijk lagedrukgebied boven Noordwest-Europa. Van tijd tot tijd kunt snel uitdiepende randstoringen voor een sterk windveld zorgen. De timing en posities van de diverse troggen, ruggen en randstoringen is erg onzeker. Het hele zachte weer waar we op dit moment mee te maken hebben lijken we kwijt te raken, maar echt koude lucht kan ons in deze situatie ook niet bereiken. In de tweede helft van volgende week bestaat er een mogelijkheid dat er zich een hoog ontwikkelt boven Scandinavië, deze kans is echter niet groot.

Vooruitzichten

Wisselvallig en zacht herfstweer.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 29 oktober tot en met dinsdag 05 november

Grote kans (ca. 80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met middagtemperaturen rond het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn