Wednesday 4 August
Weerman Jannes Wiersema

Vrij Zonnig en warm.

06 mei 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktEen hogedrukgebied ligt vandaag en morgen min of meer stationair boven de Oostzee. Tegelijkertijd verplaats een lagedrukgebied zich van de Golf van Biskaje naar het zuiden van Ierland alwaar het zaterdagavond aankomt. Tussen beide systemen wordt met een zuidoostelijke stroming droge en geleidelijk ook warmere lucht aangevoerd. Frontale systemen blijven voorlopig ver buiten ons aandachtsgebied.

Vooralsnog geen bijzonderheden. Hirlam laat vanavond boven de Noordzee, net ten noorden van East Anglia, stratus ontstaan en naar het noordoosten verplaatsen. Indien dit werkelijk gebeurt, kan dit komende nacht het noorden van onze FIR bereiken. Morgen overdag zien we in Hirlam een zwak neerslagsignaal in het zuidwesten. Uit de progtemps valt niet meer te halen dan een ondiepe TCu met een heel hoge basis, zelfs al zou er neerslag geproduceerd worden is de lucht in de onderste niveaus veel te droog om het aardoppervlak te bereiken. Zowel de ontwikkeling van de stratus als het neerslagsignaal worden voorlopig genegeerd, blijft wel een aandachtspunt. EC blijft qua maxima ruim 2 a 3 graden achter bij Hirlam en Harmonie, gezien de opgetreden maxima afgelopen etmaal volgen we de twee laatstgenoemde modellen.

Vandaag is het zonnig en droog, wel kan er af en toe wat sluierbewolking overtrekken. De temperatuur loopt in de middag op naar 21 graden op de Wadden tot plaatselijk 25 graden in het zuidoosten van het land. De matige wind is oost en draait in de loop van de dag geleidelijk naar zuid tot zuidoost.

Ook komende nacht is het vrij helder en droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 11 graden. Ook morgen zijn er flinke zonnige perioden, al kunnen er later in het zuidwesten wel enkele stapelwolken ontstaan. Het blijft nagenoeg overal droog. Op veel plaatsen wordt het met een graad of 25 graden zomers warm, alleen bij grote wateroppervlakken en op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter. De zuidoostenwind blijft overwegend matig van kracht.

Tussen een hogedrukgebied boven het Oostzeegebied en een lagedrukgebied net west van het Iberisch Schiereiland staat dit weekeinde in onze omgeving een zuidoostelijke stroming waarmee warme en droge lucht wordt aangevoerd. De blokkade in de bovenlucht die verantwoordelijk is voor het hoog wordt in de loop van volgende week opgevolgd door een volgende blokkade die een westelijker positie kiest boven het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Het eerdergenoemde laag bij het Iberisch Schiereiland dringt in dezelfde periode op richting Midden-Europa en in het volgende weekeinde Oost-Europa. Door deze ontwikkeling heeft de stroming in de tweede helft van de week de neiging oost tot noordoost te worden in het volgende weekeinde zelfs noord tot noordoost. Er bestaat een kans dat de genoemde blokkade wat westelijker komt te liggen. Hiermee zou de stroming meer noordwestelijk kunnen worden waardoor het overal koeler wordt.

Vooruitzichten

Zonnig, droog en warm met maximumtemperaturen tussen de 22 en 26 graden. Vanaf dinsdag toenemende kans op een regen- of onweersbui.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 13 mei tot en met vrijdag 20 mei

Rustig weertype met af en toe zon maar ook kans op een enkele bui. De temperatuur ligt over het algemeen rond het langjarig gemiddelde.

De consistentie tussen de EPS-leden is tot en met halverwege volgende week groot te noemen gezien de geringe spreiding in de temperatuurpluim. De maxima liggen met waarden tussen de 20 en 25 graden ruim boven normaal, opgemerkt dient te worden dat EC de maxima dit weekend met ca. 2 graden onderschat. In de tweede helft van volgende week zien we de spreiding steeds verder toenemen, hetgeen te maken heeft met of en hoe snel de stroming noordoost of noord(west)elijk wordt. De noordelijke kustprovincies zijn sowieso gevoeliger voor koelere lucht vanaf de Noordzee. Aangezien op 850 hPa de warme lucht aanwezig blijft kunnen de maxima dieper landinwaarts nog steeds boven de 20 graden uitkomen, tenzij de stroming echt noordwestelijk wordt, dan wordt het overal koeler. Tot en met maandag is het overal zo goed als droog. Vanaf dinsdag zien we de kans op een enkele regen- of onweersbui van het zuiden uit toenemen, in het zuiden is de neerslagkans op dinsdag en woensdag zelfs 60-80%. Voor de periode na volgend weekeinde is de spreiding tussen de oplossingen dermate groot dat er geen voorkeursstromingsrichting is aan te geven. De neerslagkans ligt rond de 40% en de wind houdt zich rustig.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn