Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig, in het zuidoosten tropisch warm, morgen lokaal wat regen .

06 augustus 2015 door Jannes Wiersema

30Een hogedrukgebied bij Kopenhagen trekt verder noordoostwaarts. Boven onze omgeving staat een zuidoostelijke stroming. De komende 24 uur schampt het (van oorsprong) polaire front, als warmtefront de zuidoostelijke helft van ons land. Hierdoor komen we geleidelijk in steeds warmere lucht terecht. In die warme lucht trekt vandaag ook een thermische vore van zuidwest naar noordoost over het land. Doordat de lucht erg droog is en er geen bovenluchtforcering is, wordt hierop nagenoeg geen activiteit berekend. Wel wordt de warmste lucht na passage van de vore weer iets oostwaarts teruggedrongen. Achter de vore bouwt zich vanmiddag een scherpe rug op. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend lijkt middelbare onstabiliteit, geholpen door een thermische gradiënt rond 700 hPa en enige scheringsvorticiteit in de opgaande tak van de hoogtetrog (die een stuk westelijker ligt) voor het activeren van de frontale zone boven oost Nederland te zorgen.

Vandaag is het zonnig, al drijft er af en toe ook hoge sluierbewolking over. Het blijft droog, Aan zee wordt het met maxima van 25 graden zomers warm, tropisch warm met ruim 30 graden wordt het in het oosten en zuidoosten van het land. De wind is zuidoost tot zuid en zwak tot matig, draait vanmiddag in de westelijke helft van het land naar zuidwest tot west en neemt aan de kust toe tot (vrij) krachtig.

Komende nacht zijn er in de westelijke helft van het land wolkenvelden, het blijft er waarschijnlijk wel droog. In de oostelijke helft is er meer bewolking en valt er af en toe buiige neerslag met kans op onweer. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 16 graden. De wind is variabel en zwak tot matig kracht 3 of minder.

Vrijdag overdag blijft vooral de oostelijke helft gevoelig voor buiige regen. Verder is er vrij veel bewolking, het westen van het land heeft nog de grootste kans op zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20 graden in het noordwesten tot ruim 25 graden in het zuidoosten van het land. De wind draait overal naar noordwest tot noord en is zwak tot matig rond kracht 3.

Ons land bevindt zich op de oostflank van een hoogtetrog die ons land zaterdag passeert. Erachter hebben we eerst te maken met een licht meanderende zonale stroming. Vanaf maandag laat de operationele run opnieuw opbouw van een bovenlucht rug net oost van ons land zien. Gedurende de EPS periode ontwikkelt uit deze zwakke blokkade een omega blokkade. In het grondpatroon zien we nog steeds dat zich vanuit het Atlantische hoog zondag een zwak hogedrukcentrum boven het noorden van Duitsland ontwikkelt. Dit hoog verplaatst zich gedurende de MD-periode oostwaarts, om zich daarna te versterkend gedurende de EPS-periode.

Za 08 aug 2015 neerslag vrij 07 aug 21 uur

Vooruitzichten

Geregeld zon, overwegend droog en middagtemperatuur oplopend naar ruim 25 graden.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 13 augustus tot en met donderdag 20 augustus

Waarschijnlijk neemt de kans op neerslag toe naar 40 tot 60%. Ook is de kans groot dat de temperatuur daalt richting de normale waarde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn