Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Vrij zonnig, maar in het noordoosten meer bewolking en mogelijk een bui

11 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een hoog boven het noorden van Scandinavie trekt gedurende de verwachtingsperiode langzaam oostwaarts, terwijl in het Middellandse Zeegebied de druk relatief laag is. Hierdoor blijft de stroming oostelijk. Een hoogtelaag (ULL) boven Beieren trekt langzaam noordwestwaarts, wordt vandaag 12 UTC boven ons land verwacht en trekt daarvandaan opvullend de Noordzee op. De forcering zit vooral aan de noordflank van het hoogtelaag in de vorm van kortgolvige troggen. Een frontaal systeem west van Ierland trekt langzaam oostwaarts en wordt aan het eind van de perioden boven Engeland en het westen van Frankrijk verwacht. Op zaterdagochtend passeert een zwak warmtefront en komen we in de warme lucht terecht. In de warme lucht ontstaat zaterdag buien (thermische vore) boven Frankrijk en België, die vanuit het zuiden ons land binnen trekken. Er loopt een jet, die met name ten zuiden van ons voor dynamische forcering kan zorgen (rechteringang). Het koufront nadert vanuit het westen, maar blijft slepen ten westen van ons land.

Vandaag is het vrij zonnig. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en met name in het noordoosten is er kans op een bui. Onweer is daarbij niet uitgesloten. De maxima liggen rond 19 graden en de oostenwind is meest matig.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Vannacht van vrijdag op zaterdag zijn er eerst opklaringen, maar van het zuidwesten uit komt er meer sluierbewolking opzetten. De minima liggen tussen 9 graden in het noordoosten en 14 graden aan de Zeeuwse kust. Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten.

Morgenochtend zijn er wolkenvelden, maar blijft het nog op de meeste plaatsen droog. In de middag en avond neemt van het zuidwesten uit de kans op enkele buien toe. Vooral in het zuidoosten is er dan ook een kans op onweer. De maxima lopen uiteen van 18 graden aan de westkust tot 24 graden in het oosten en zuidoosten. De wind is zuidoost en matig, maar later op de dag draait de wind van het zuidwesten uit naar zuid tot zuidwest.

Aan het begin van de periode ligt een hoogtelaag ten zuidwesten van IJsland met daarbij een uitgezakte hoogtetrog richting de Golf van Biskaje. De trogas beweegt richting ons land en passeert ons dan op maandag, waarna er net ten noorden van ons land een aparte kern in afsnoert. Op woensdag/donderdag passeert er dan een hoogterug, waarna we onder invloed van een volgende hoogtetrog komen. In het grondpatroon zien we aan op zondag een complex laag net ten westen van de Britse Eilanden liggen. Een golvend koufront ligt dan over onze omgeving. Het genoemde laag trekt via de Britse Eilanden naar de Noordzee, waar het op dinsdag opvult. Een volgend laat ligt dan ten zuidwesten van Ierland, maar ons land komt in het midden van de week onder invloed van een zwakke rug. Vanaf het einde van de week komen we dan weer onder invloed van de lagedruk.

Vooruitzichten

De eerste dagen wisselvallig, op dinsdag vrij veel wind. In het midden van de week een wat rustiger weertype met wat afnemende neerslagkansen. De temperatuur wordt een graad of 19, dinsdag iets frisser.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 18 september tot en met vrijdag 25 september De kans op een wisselvallig weertype en een wat rustiger en droger weertype is ongeveer even groot. De temperaturen liggen rond of iets onder normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn