Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Warm en zonnig, vanmiddag in het zuid(oost)en kans op een onweersbui.

07 juni 2018 door Jannes Wiersema

Vanochtend lossen de nevel en mist snel op. Het wordt vandaag opnieuw een warme en zonnige dag met maxima uiteenlopend van 23°C op de Wadden tot lokaal 30°C in het (zuid)oosten. In de middag ontstaan er stapelwolken die in het (uiterste) zuiden en zuidoosten kunnen uitgroeien tot enkele stevige onweersbuien. Plaatselijk is hierbij kans op veel neerslag in korte tijd, hagel en windstoten. Elders blijft het op de meeste plaatsen droog. De noord- tot noordoostelijke wind is overwegend matig, in het zuidoosten en oosten is de wind zwak en veranderlijk. Langs de westkust gaat de wind geleidelijk vanaf zee waaien waardoor het daar in de middag afkoelt en er mogelijk nevel en lage bewolking van zee kan binnendrijven.

Neerslag:

Vanmiddag/vanavond enkele (onweers)buien in het uiterste zuiden en zuidoosten. Bij een CAPE van rond 1500 J/Kg en een geringe windschering (orde 10 kn) is forse convectie mogelijk, meest waarschijnlijk in de vorm van pulse-buien die op convergentielijnen/outflow boundaries kunnen clusteren. De PW waardes liggen over het algemeen tussen 30 en 40 mm, in combinatie met weinig stroming op 700 hPa (<10 kn) lijkt 20-40 mm zeer lokaal niet uitgesloten. Verder veel onweer en zeer lokaal hagel (maximaal 2 cm). Momenteel staat er voor het zuid(oost)en voor dit fenomeen reeds een code geel uit. In de nacht naar vrijdag in alle modellen nog een signaal voor buienrestanten, vanaf middelbaar niveau, ook dan nog met kans op onweer. Vrijdag overdag een zelfde beeld maar dan voor het uiterste oosten van het land. Aandachtspunt blijft wel de CAPE-waarden van 2000-2500 J/kg die zich vanmiddag/vanavond net ten zuiden van ons land lijken te gaan manifesteren.

Vanavond sterven de buien uit en wordt het op de meeste plaatsen droog. Vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en kan er in het zuiden mogelijk nog een enkele (onweers)bui vanuit België binnendrijven. De minimumtemperatuur komt uit op omstreeks 16°C. De wind is noordelijk en zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Morgen overdag zijn er perioden met zon en is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog. In de middag ontstaan er landinwaarts stapelwolken die in het oosten van het land opnieuw kunnen uitgroeien tot enkele (onweers)buien. De maxima lopen uit een van 22°C in het noordwesten tot lokaal 30°C in het oosten. De noordenwind is matig.

Vooruitzichten

Eerst (zeer) warm, zonnige perioden, maar ook enkele (onweers)buien. Vanaf volgende week dinsdag overgang naar een koel en wisselvallig weertype met regelmatig regen of een bui.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 14 juni tot en met donderdag 21 juni

De kans op maximumtemperaturen die enkele graden beneden het langjarige gemiddelde liggen is vrij groot (70%). De dagelijkse neerslagkans ligt rond 50%. Soms vrij veel wind.

foto van Jannes Wiersema.

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn