Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Warm met kans op een regen- of onweersbui.

07 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Rond een complex lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland stroomt geleidelijk warme lucht richting ons land. Het warmtefront dat de voorste begrenzing van die lucht markeert is vannacht geruisloos komende nacht gepasseerd. We bevinden ons overdag in een relatief smalle warme sector. De achterste begrenzing ervan wordt bepaald door een bijbehorend koufront dat vanavond ons land passeert. In de warme sector zien we dat er een thermisch vore zich ontwikkelt en met de zuidelijke bovenstroming worden hoge Theta-w850 waarden (16 C) richting ons land aangevoerd. Uiteindelijk lijkt convectie zich te beperken tot het uiterste (noord)oosten beperkt. Achter het koufront zien we nog een trog die voor een verhoogde buien activiteit in de polaire lucht zorgt.

Vanochtend zijn er eerst perioden met zon. Al snel komen er echter meer wolkenvelden en vanmiddag en vanavond is mogelijk een bui met in het oosten en zuidoosten kleine kans op onweer. De middagtemperatuur loopt uiteen van 22 graden aan zee tot lokaal 30 graden in het zuidoosten van het land. De zuid- tot zuidoostenwind neemt toe naar matig. In de middag draait de wind van het westen uit naar west en neemt dan aan zee en op het IJsselmeer toe naar krachtig, 6 Bft, later kans op hard 7 Bft.

Komende nacht trekken er van het westen uit enkele buien over het land. Het zuidoosten houdt het waarschijnlijk droog. De minima liggen rond 14 graden. Er staat een matige, aan de kust en op het IJsselmeer een (vrij) krachtige wind uit west tot zuidwest.

Woensdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en komen er verspreid over het land buien tot ontwikkeling. De maxima liggen tussen 18 en 21 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind boven land, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig.

Als gevolg van het naderbij komen van een hoogtelaag, krijgt ons land de eerste 2 dagen te maken met de aanvoer van polaire lucht. Een trekrug zorgt hierna weer voor een tijdelijke aanvoer van warmere lucht. Dit patroon van afwisseling van hoogtelaag en hoogterug zet zich gedurende de hele periode voort. Samenvattend kan gesproken worden van een meanderende zonale 500hPa stroming waarbij er een voorkeur voor een westelijke aanvoerrichting is.

Vooruitzichten

Wolkenvelden en tamelijk koel, maar vanaf vrijdag meer zon en iets warmer. In het begin en aan het eind tamelijk veel wind.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 14 juli tot en met dinsdag 21 juli

Rustig zomerweer met kans van 60% op maximumtemperaturen rond of iets onder de langjaargemiddelde waarden en met zo’n 40% kans op neerslag.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn