Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Warm zomerweer, vanmiddag van het zuidwesten uit onweersbuien.

05 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Een rug van Hogedruk breidt zich vanuit Frankrijk geleidelijk over ons land uit. Oost van de rug ontstaat een thermisch laag boven Frankrijk en dit laag trekt noordwaarts en scheert over het oosten van ons land richting Denemarken. In het kielzog van het het laag verplaatst een occlusie van west (vandaag 12 UTC) naar oost (maandag 00 UTC) over ons land. Hierdoor komt ons land in de polaire lucht. Het centrum van een hoog boven Golf van Biskaje verplaatst zich richting ons land na frontpassage en zorgt maandag voor een rustig weertype

Er is een afwisseling van zon en bewolking. Vooral langs de oostgrens komen aanvankelijk enkele onweersbuien voor. Tegen de middag trekken er van het zuidwesten uit onweersbuien ons land binnen, waarbij lokaal hagel en veel regen kunnen voorkomen. De buien bewegen vanmiddag en vanavond naar het noordoosten en worden geleidelijk intensiever. De maximumtemperatuur ligt tussen de 23 graden langs de kust en lokaal nog 30 graden in het (zuid)oosten van het land. Vanochtend staat er in eerste instantie een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen, om later westelijk te worden. Bij de onweersbuien is er in het westen kans op zware windstoten van ca. 75 km/uur en in het oosten en noordoosten tot 100 km/uur.

NEERSLAG:

Vanochtend enkele regen en oweersbuien in het zuidoosten . Vanmiddag van het zuidwesten uit kans op onweersbuien en naarmate meer naar het oosten is de kans groter op zwaardere buien. Kijkende naar de CAPE en en Shear dan zien we in het oosten een smal gebied met 2000 J/KG en effectieve shear maximaal van ca 45 kn op een klein gebied (In het oosten :convectiemodus MCS) en op een groter gebied CAPE 1000-2000 met Shear rond 30 kn (convectiemodus Impulsestorm). Kijkende naar Harmonie00 dan is de kans op 200 ontladingen zeer in het oosten noordoosten lokaal mogelijk. Ook INDECS laat een kans van 68 % zien op >= 200/5min voor het noordoosten.

Komende nacht klaart het op en wordt het overal droog. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee af en toe vrij krachtig en de temperatuur daalt naar een graad of 15.

Maandag overdag is het vrij zonnig en droog. Met een middagtemperatuur van ongeveer 21 graden blijft het een stuk koeler dan de afgelopen periode. De wind is west tot zuidwest en matig, aan zee vrij krachtig.

De blokkade die voor het warme weer gezorgd heeft bestaat uit een hoogterug met NZ-as boven Midden-Europa en een hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan wordt de komende 24 uur afgebroken doordat de bovenstroming langzamerhand een lopende golf wordt. Dit houdt in dat eerst het Atlantische Laag boven ons land komt en hierna zien we in de meanderende bovenstroming een afwisseling van ruggen en troggen.

Vooruitzichten

Perioden met zon en de eerste dagen kans op een enkele bui. Middagtemperaturen midden in de week rond 20 graden, de andere dagen enkele graden hoger

Vooruitzichten lange termijn
zondag 12 juli tot en met zondag 19 juli

Rustig zomerweer met grote kans (60 %) op overgang naar maximumtemperaturen rond normaal

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn