Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Weerbericht dinsdag 9 oktober: Wisselend bewolkt

09 oktober 2012 door Jannes Wiersema

bewolkt

In de ochtend zijn er eerst nog enkele mistbanken. Verder is het wisselend bewolkt, in het noordoosten kan wat lichte neerslag vallen. In de middag wordt het 14 graden. De wind is noordwest tot noord en zwak tot matig, maar in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

Komende nacht klaart het landinwaarts op. In het noordelijk kustgebied is een enkele bui mogelijk. Diep landinwaarts kan grondmist of een enkele mistbank ontstaan De minimumtemperatuur varieert van rond 10 graden bij wind van het water tot dichtbij het vriespunt in het oosten en zuidoosten van het land. Er staat geen of weinig wind.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt en vooral in het noordoosten is een enkele bui mogelijk. Bij weinig wind wordt het ongeveer 14 graden.

SYNOPTISCHE SITUATIE:

Een rug-as, zich uitstrekkend van een hoog boven Zuidoost-Europa naar een hoog ten noordwesten van de Britse Eilanden, ligt boven Nederland en verandert nauwelijks van plaats. Een zwakke occlusie behorende bij een sturend laag boven Scandinavië ligt om 03 UTC boven het N van het land en trekt zuidwaarts. Overdag vormt zich boven Schotland een nieuwe hogedrukkern. Deze trekt woensdag overdag over ons land zuidoostwaarts en ligt donderdag 00 UTC boven het midden-oosten van Duitsland met een uitloper naar de Noordzee. In de nacht naar woensdag trekt een verscherpende kortgolvige hoogtetrog over de Duitse Bocht zuidoostwaarts. Deze zorgt voor activering van een frontaal restant.

MODELBEOORDELING:

De Uitvoer is consistent. Er zijn enkele aandachtspunten in de grenslaag.

Aandachtspunten.
WIND:

Boven de noordoostelijke Noordzee eerst nog NW 7 Bft. In Rottum eerst nog enige tijd N-NW 6. In de ochtend op de nadering van de hogedrukkern afnemend.

BEWOLKING:

In het uiterste zuidoosten eerst gelaagde bewolking. Bij de trog SC-velden. De div Uitvoer laat voor dinsdag overdag wat minder uitspreiding van Cu naar Sc zien dan in de vorige Uitvoer. Actueel is dit boven de Noordzee in de div. Uitvoer nog wel meer dan op de Satelliet beelden wordt waargenomen. Er is in de Uitvoer ook geen duidelijk onderscheid tussen land en zee in de uitspreiding. Bij de hoogtetrog vannacht hogere bewolking met daaronder Tcu

NEERSLAG:

Overdag een relatief sterk signaal in de Hir Uitvoer boven het NO. Niet realistisch, te veel vochtconvergentie. Enkele druppels zijn wel mogelijk. Bij de hoogtetrog in de nacht naar woensdag moet de neerslag door inzaaiing van TCu geproduceerd worden. Het signaal boven de Duitse Bocht is nogal sterk. Waarschijnlijk blijft daar boven land in het NO niet zo veel van over, al is een enkele bui mogelijk. Woensdag overdag een te sterk signaal in de Uitvoer.

ZICHT:

Komende nacht is de kans op mist niet zo groot, er staat meer (geo) wind en de lucht is droger dan de afgelopen nacht, en in de kustgebieden is er wat meer bewolking.

TEMPERATUUR:

De Hir Uitvoer is duidelijk beter geworden vwb Tmin, maar overdag nog wat te koud. Vandaag 14-15 °C, komende nacht van 11 gr bij aanlandige wind tot iets boven nul diep landinwaarts. Woensdag ongeveer 14 graden.

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn