Monday 16 September
Weerman Jannes Wiersema

Wegtrekkende regen, daarna opklaringen maar ook buien.

27 maart 2016 door Jannes Wiersema

37Een koufront ligt boven het oosten van het land en ligt om 06 UTC boven de Duitse Bocht. Achter het koufront wordt met een zuidwestelijke stroming onstabiele maritiem polaire lucht aangevoerd. Op nadering van een bovenluchttrog wordt de bovenlucht kouder. Een randstoring met bijbehorend uitdiepend laag trekt in de nacht naar maandag Het Kanaal in en trekt via Cornwall maandag overdag naar East Anglia om verder noordoostwaarts de Noordzee op te trekken. Hierdoor neemt de luchtdrukgradiënt flink toe. Het bijbehorende occluderende frontale systeem trekt maandagochtend van zuidwest naar noordoost over het land. In de middag destabiliseert de atmosfeer en daarbij trekt een trog van zuidwest naar noordoost over het aandachtsgebied.

Een regengebied boven ons land trekt de komende uren weg naar Duitsland. Van het westen uit gaat het dan opklaren maar neemt ook de kans op enkele buien toe. Hierbij kan onweer voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 12 graden. De wind is zuid tot zuidoost, matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer soms krachtig.

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 6 graden. De zuidelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Maandagochtend wordt de bewolking snel dikker en valt er af en toe regen. In de middag is het wisselend bewolkt en komen er buien voor, mogelijk ook met onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 13 graden. De zuid- tot zuidoostenwind neemt in de ochtend snel toe naar krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer. In de middag draait de wind naar zuid tot zuidwest en kan het langs de noordwestkust enige tijd stormen, windkracht 9. Verder komen er zware windstoten voor. Boven land van tot 90 km/uur, in het noordwestelijk kustgebied rond 100 km/uur. In de avond neemt de wind snel in kracht af.

Een brede hoogtetrog bedekt het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en zorgt boven onze omgeving voor een west- tot zuidwestelijke stroming. Maandag trekt een uitdiepend laag over de Noordzee oostwaarts en zorgt voor vrij veel wind. De rest van de week blijft de stroming een zuidwestcomponent houden hetgeen zorgt voor wisselvallig weer. Aan het einde van de operationele runtijd, vanaf dag 9 a 10, zien we opbouw van een hoogterug boven centraal en west Europa.

Vooruitzichten

Aanvankelijk vrij veel bewolking en hoge neerslagkansen. In de loop van de week overgang naar een rustig en droog weertype met meer zon.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 03 april tot en met zondag 10 april

70-80% Kans op voortzetting van een rustig en overwegend droog weertype met temperaturen enkele graden boven normaal. In de tweede helft van de periode wordt de verwachting onzeker.

In het cluster scenario van het ECMWF zien we voor de eerste periode een scenario van een positieve NAO, dat is te begrijpen met een bovengeschetste synoptische aanvang. Voor de randstoring voor tweede paasdag zien we grote kansen op zware windstoten, ook voor de landstations. In de tweede helft van de run-tijd zien we nu een duidelijke voorkeur voor een geblokkeerd scenario met een hoogterug boven centraal Europa. Deze zorgt dan voor een zuidelijke aanvoer van relatief zachte lucht. In het laatste deel van de EPS periode zien we een breed scala van oplossingen en zijn de onzekerheden groot.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn