Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Winterse buien

07 februari 2013 door Jannes Wiersema

Ons land bevindt zich op de oostelijke flank van een diepe hoogtetrog. Via een noordelijke hoogtestroming wordt koude polaire lucht aangevoerd waarin buien tot ontwikkeling komen. Morgennamiddag breidt het hoog boven de Atlantische Oceaan zich uit over de Britse Eilanden maar zaterdag trekt deze zich al terug. Er passeert dan een storing over onze regio. Zondag passeert er een volgende storing.

Hoofdzakelijk in de oostelijke helft van het land heeft het, mede dankzij opklaringen, licht gevroren tijdens de afgelopen nacht. Op Deelen bij Arnhem bedroeg de minimumtemperatuur -2,2º. Over met name de westelijke helft van het land trokken (winterse) buien vanaf de Noordzee naar het zuiden.

Het is op deze donderdag wisselend bewolkt en er komen winterse buien voor, soms met onweer. Mede hierdoor, maar ook door bevriezing van natte weggedeelten, kan het plaatselijk glad zijn. Vandaag komt er in het weerbeeld weinig verandering. De temperatuur ligt in de middag rond een graad of 4. De wind is west tot noordwest, matig, aan de kust noordwest en krachtig tot hard. Geleidelijk neemt de wind wat af en in de avond wordt de wind in het binnenland zwak en veranderlijk.

Vanavond en in de nacht naar vrijdag wordt de wind in het binnenland zwak en veranderlijk. Uitgezonderd het kustgebied gaat het enkele graden vriezen met minima tot lokaal -4º. Verder nog steeds kans op (sneeuw)buien. Door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten kan het plaatselijk glad zijn.

Vrijdag overdag een herhaling van zetten. Ook dan winterse buien, afgewisseld door zonneschijn en maxima uitkomend tussen 2 en 5 graden. Er waait een matige noorden- tot noordwestenwind.

Zaterdag komen we onder invloed van het Azorenhogedrukgebied. De zwakke of matige wind draait naar het westen. Zon en wolken wisselen elkaar af en er kan een enkele (winterse) bui vallen als een zwakke storing vanaf de Noordzee het land optrekt. Temperaturen rond 4°C in het westen tot 2 in het oosten. In de nacht lichte, lokaal matige vorst, -3/-6 graden. De laagste waarden in het zuidoosten.

En zo rollen we heel geleidelijk aan de winter weer in. Een hogedrukgebied boven Rusland opent in het weekend ook een vestiging boven Scandinavië en een aanstormende depressie op de oceaan wordt gedwongen een zuidelijke route te volgen en komt zondag boven Frankrijk aan. Het lijkt ‘onder ons door’ naar het Middellandse Zeegebied te koersen waardoor er op maandag een oostelijke stroming opgang komt en het nog wat kouder wordt.

Zondag zijn er perioden met zon en later op de dag voor het zuiden en westen een toenemende kans op een winterse bui. In de nacht overwegend matige vorst met minima rond -6 graden. Maandag is het dan winters met zon en een enkele winterse bui bij temperaturen rond nul. De kans op een winters vervolg daarna is vrij groot, zonder dat er nu bijzonder veel aanknopingspunten zijn om een stabiele vorstperiode tegemoet te zien.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn