Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Winterse buien.

14 januari 2017 door Jannes Wiersema

Tussen lagedruk boven Scandinavie en hogedruk zuidwest van de Britse Eilanden staat in onze omgeving een krachtige noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een trog bereikt aan het einde van de ochtend de noordwestkust en verlaat halverwege de middag het zuidoosten. In de loop van zondag komt van het noordwesten een rug de Noordzee op en de noord-zuid georienteerde rugas ligt vanaf de middag vanaf onze westkust tot aan het zuiden van Noorwegen. Net west van deze rug trekt een warmtefrontafloper langs de Engelse oostkust zuidwaarts en ligt in de avond ongeveer boven de monding van de Theems.

Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan breidt zich in de eerste helft van de week uit naar de Britse Eilanden alwaar het zich halverwege de week tot een blokkade ontwikkelt. Aan de grond ontstaat er een langgerekte hogedrukgordel van de Britse Eilanden via ons land richting Oost-Europa. Later in de week en in het volgende weekeinde lijkt het centrum van het hoog zich te verplaatsen naar de Britse Eilanden maar houdt waarschijnlijk een uitloper richting Zuidoost-Europa. Aangezien wij dan aan de noordflank van de rugas komen te liggen wordt de stroming waarschijnlijk aanlandig.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Het is wisselend bewolkt en er trekken winterse buien over het land. In fellere buien kan plaatselijk gladheid ontstaan door hagel of sneeuw. Bovendien kan het vanochtend eerst nog glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 4°C, maar tijdens een bui kan de temperatuur even dicht bij het vriespunt uitkomen. De wind waait uit west tot noordwest en is boven land meest matig, aan zee krachtig en enige tijd hard.

In de nacht van zaterdag op zondag is het wisselend bewolkt met een enkele winterse bui. De minima lopen uiteen van enkele graden boven het vriespunt aan de kust tot plaatselijk -3°C in het oosten en zuidoosten. Het kan plaatstelijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten, maar ook door winterse neerslag. De wind komt uit west tot noordwest en is zwak tot matig boven land en vrij krachtig tot krachtig aan de kust.

Morgen overdag schijnt eerst nog af en toe de zon, maar is er ook nog een enkele winterse bui mogelijk. In de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking toe. Met name in het westen is er later in de middag en avond kans op wat regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +2°C in het oosten en zuidoosten tot 5°C aan de westkust. Er staat een zwakke tot matige wind uit een west tot noordwestelijke richting. Aan de kust neemt de wind af naar matig.

Vooruitzichten

Vrij koud en droog winterweer met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst, de maximumtemperaturen liggen rond of iets boven het vriespunt. Later in de week mogelijk zachter.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 21 januari tot en met zaterdag 28 januari

Waarschijnlijk overgang naar een zachter weertype met af en toe regen. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 20%) dat het koude winterweer aanhoudt.

Ten opzichte van de vorige run is heeft er zich een opmerkelijke ommezwaai voorgedaan. De afgelopen dagen had een meerderheid in het EPS-ensemble het centrum van het hoog nog boven het zuiden van Scandinavie of de Baltische Staten hadden met daardoor een oostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. In de run van vrijdag 12 UTC zien we opeens dat een meerderheid gaat voor een positie van het hoog boven onze omgeving, waardoor er geen sprake meer is van een oostelijke aanvoer. De nachten zullen echter nog wel koud worden met waarschijnlijk matige vorst, maar overdag lijkt de temperatuur toch net boven nul uit te komen. We zien een duidelijk verschil ontstaan tussen de noordwestelijke helft en de zuidoostelijke helft van het land. Daar waar de maxima in de kustprovincies waarschijnlijk net boven nul zullen blijven, is er in het zuidoosten grote kans op ijsdagen, hier is de aanvoer meer continentaal dan elders. De EPS-pluimen voor het zuidoosten en oosten laten zelfs nog een grote kans zien op strenge vorst in de nachten en ochtenden. Later volgende week maar vooral vanaf het volgende weekeinde neemt het aandeel zachtere leden toe, toch blijven er nog een aantal koude leden aanwezig, ca. 10-20%. Verder blijft het tot en met het volgende weekeinde grotendeels droog, pas op de langere termijn zien we de neerslagkansen toenemen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn