Een depressiekern in de omgeving van Schotland zorgt in onze omgeving voor een strakke noordwestelijke stroming, waarin diverse buienlijnen en fronten meetrekken. Een eerste buienlijn met onweer deed onze kust deze ochtend al aan, vanavond en vannacht krijgen we te maken met een occlusiefront. Voor het front uit valt er winterse neerslag, aan de achterzijde zit tijdelijk iets minder koude lucht. Ook donderdag, vrijdag en zaterdag blijft de noordwestelijke tot noordelijke stroming voor wisselvallig en vrij koud weer zorgen.
Het is wisselend bewolkt en er komen boven het midden en oosten van het land enkele stevige buien voor, die gepaard gaan met onweer, hagel, natte sneeuw en (zware) windstoten. Onweer werd o.a. gemeld vanuit Breda, Schiedam en Nijverdal. In Nes, op Ameland is de RK kerk uitgebrand. Dat werd gemeld op het weerforum. Plaatselijk is het ook glad door winterse neerslag.
Later vanochtend en vanmiddag bevinden de winterse buien zich vooral in het noordoostelijk deel van het land, daar kan het dan plaatselijk kortdurend glad worden door sneeuw. In de rest van het land neemt de buiigheid in de middag af. Naast de buien is er vandaag ook af en toe ruimte voor de zon. De middagtemperatuur komt uit rond 5 graden, in buien is het enkele graden kouder. De wind is westelijk en is matig tot vrij krachtig boven land, aan zee en op het IJsselmeer westelijk en krachtig tot hard. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af en draait naar zuidwest.
In de avond neemt de bewolking snel toe, en in de tweede helft van de avond gaat het in het westen van het land sneeuwen. De temperatuur daalt tot dicht in de buurt van het vriespunt. De wind draait naar zuid en is zwak tot matig en in het westelijk kustgebied matig tot krachtig.
Komende nacht zijn er vooral in het westen, midden en zuiden van het land perioden met sneeuw. Op veel plaatsen valt 3-5 cm, plaatselijk enkele cm’s meer. In het zuidwesten van het land kan de sneeuw tijdelijk overgaan in regen. Het noordoosten van het land houdt het waarschijnlijk droog. De temperatuur ligt rond het vriespunt, in het noordoosten iets eronder, in het zuidwesten in de tweede helft van de nacht enkele graden erboven. De matige tot vrij krachtige zuidenwind draait in de loop van de nacht naar oost tot noordoost. In het zuidwesten en zuiden van het land komt de wind enige tijd uit uiteenlopende richtingen.
Morgenochtend trekt het sneeuwgebied naar het zuidoosten weg en het verlaat Limburg aan het begin van de middag. In de rest van het land is het dan droog en schijnt de zon regelmatig. In de middag trekken nieuwe buien vanaf de Noordzee het land binnen. De temperatuur loopt in de middag op naar 3 Ć 4 graden, tijdens buien enkele graden lager. De matige noordoostenwind draait geleidelijk naar noord tot noordwest en wordt langs de kust krachtig.
Donderdag vallen er enkele buien, vaak met een winters karakter. Het wordt 5 graden bij een matige wind uit het noordwesten.
Vanaf vrijdag zien we de winter weer een poging doen terug te keren. Boven Rusland stijgt de luchtdruk en belangrijker, neigt naar uitbreiding tot over ScandinaviĆ«. Aan de andere kant zien we het Azorenhoog een vrij dominante rol spelen op de oceaan. Waarschijnlijk krijgt het Russisch/Scandinavische fusiehoog de meeste invloed op het weer bij ons en wordt ‘de Azoor’ wat meer op afstand gezet. Daardoor wordt het kouder maar blijft ons land in het grensgebied tussen de twee grootmachten liggen. Bij uitstek een voedingsbodem voor storingen en depressies. Een overgang naar stabiel winterweer lijkt voorlopig dan ook niet aan de orde. Wel wordt het kouder met in de nachten lichte vorst en overdag 1/2 graden in het oosten tot een graad of 3 in het westen. De kans op winterse neerslag neemt vooral vanaf zaterdag toe.