Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en een enkele bui, ook af en toe de zon.

24 februari 2017 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied boven Litouwen beweegt oostwaarts. Met een noordwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd.Vanmiddag nadert er van het westen uit een rug welke in de avond en nacht naar zaterdag over ons land oostwaarts beweegt.Een warmtefront behorend bij een diep IJslands laag bereikt de westkust aan het einde van zaterdagochtend en beweegt in de middag van west naar oost over het land.

Weather map  Waarschuwing land 0 new

Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af en komt er lokaal een bui voor, daarbij is er aanvankelijk een kleine kans op natte sneeuw. In de loop van de middag wordt het van het westen uit meest droog. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. Er staat een overwegend matige noordwestelijke wind.

Komende nacht zijn er vooral in het oosten en zuidoosten nog opklaringen. In de loop van de nacht neemt in het westen en noordwesten de bewolking toe, maat het blijft waarschijnlijk nog droog. De minima lopen uiteen van net iets onder het vriespunt in het oosten tot +4°C aan zee. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, maar neemt later aan zee toe naar vrij krachtig.

Zaterdag overdag neemt de bewolking verder toe en valt er van tijd tot tijd regen, vooral in het midden en noorden. De maximumtemperatuur lopen uiteen van 5°C in het noordoosten tot ongeveer 8°C in het zuidwesten. In de loop van de dag neemt de zuid- tot zuidwestenwind toe naar matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden naar krachtig tot hard.

Aan de noordflank van een langgerekte hogedrukgordel boven Zuid-Europa beweegt zondag een zwak frontaal systeem over onze omgeving oostwaarts. In de nieuwe week zien we een omvangrijk lagedrukgebied bij IJsland zich langzaam verplaatsen naar het Noordzeegebied, diverse fronten en troggen bewegen daarmee vervolgens over onze omgeving. In de loop van donderdag en in de nacht naar vrijdag passeert er een trekrug.

Vooruitzichten

Wisselvallig weertype met van tijd tot tijd regen. De maximumtemperaturen liggen rond 9 graden

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 03 maart tot en met vrijdag 10 maart

Grote kans op een wisselvallig en zacht weertype..

Tot en met dinsdag is het ensemble relatief eensgezind. We zien hoge neerslagkansen waarbij er op dinsdag kans is op natte sneeuw, dit zal gezien de positieve temperatuur zeer waarschijnlijk geen gladheidsproblemen opleveren. Daarna wordt de onzekerheid geleidelijk groter maar de wisselvalligheid blijft, de neerslagkansen blijven rond de 70% liggen. Donderdag lijkt door de passage van de trekrug een drogere dag te worden. De komende week liggen de temperaturen overdag op dinsdag na veelal iets boven het langjarig gemiddelde. Later in de verwachtingsperiode zien we steeds meer zachtere oplossingen waarbij de maxima waarschijnlijk ruim boven de 10 graden gaan uitkomen. De kans op een kouder weertype met mogelijk nog lichte vorst in de nacht wordt gereduceerd tot ca. 10%.

foto van Jannes Wiersema.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn