Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien.

06 november 2016 door Jannes Wiersema

37Rondom een sturend laag om 18 UTC boven de Deense zuidwestkust (992 hPa) voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Dit laag trekt opvullend de komende 48 uur via min of meer onze kustlijn en West-België naar de Vogezen (Noordoost-Frankrijk; 1009 hPa). Aan de noordwestflank van het laag neemt de gradiënt flink toe. Bovendien zijn op de westflank van het laag diverse troggen (occlusierestanten) aanwezig die vannacht het land binnentrekken. Dichter om de kern van het laag zit ook een occlusie gekruld, die vanaf zondagmiddag met het laag mee over ons land trekt. Maandag om 18 UTC, als het laag zelf boven Noordoost-Frankrijk wordt verwacht, ligt op hoogte een deel van deze ingedraaide occlusie nog boven Limburg.

Het is half tot zwaar bewolkt en er trekken buien over het land. In het westelijk kustgebied is een onweersklap niet uit te sluiten. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. Boven land is de wind west tot zuidwest en matig, aan de kust is de wind noordwestelijk en neemt af van krachtig tot hard naar vrij krachtig. In de avond draait de wind in het noorden naar noordoost en neemt in het noordelijk kustgebied toe tot krachtig, mogelijk hard.

Komende nacht is er tamelijk veel bewolking en valt er hier en daar nog wat buiige regen. In het noorden van het land kunnen ook enkele opklaringen voor komen en zou er een mistbank kunnen ontstaan. De minimumtemperatuur komt uit op ongeveer 3°C, in spaarzame opklaringen kan het afkoelen tot dicht bij het vriespunt. Van het noorden uit draait de wind naar noordoost. Landinwaarts is de wind zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig.

Maandagochtend is het bewolkt en regent het hier en daar. In de loop van de dag komt de zon van het noorden uit af en toe tevoorschijn en in de kustgebieden drijven soms buien vanaf zee binnen. In het zuidoosten blijft het tot de avond bewolkt met af en toe regen. Het wordt een vrij koude dag met een middagtemperatuur rond 6°C. De noordoostenwind is overwegend matig, aan zee nog enige tijd vrij krachtig tot krachtig.

In een uitgestrekte (van Scandinavië naar Portugal) hoogtetrog boven onze omgeving bevindt zich een afgesnoerd hoogtelaag boven Denemarken blijft de komende 144 uur een beetje rondtollen in de buurt van Zuid-Zweden. Na deze 6 dagen is er een tweedeling in stromingspatroon. Het ene stromingspatroon versterkt het Scandinavische hoogtelaag door een samensmelten met een hoogtelaag afkomstig van Groenland. Dit patroon levert bij ons een langdurige noordwestelijke stroming op. Het tweede stromingspatroon laat het Scandinavische hoogtelaag opvullen en dit maakt de weg vrij voor een zonale boven onze omgeving.

Vooruitzichten

Vrij koud met in het algemeen veel bewolking en iedere dag kans op neerslag. Het is vrij koud met middagtemperaturen rond 6 graden en in de nacht en vroege ochtend soms kans op lichte vorst. Tegen het weekeinde iets oplopende maxima.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 13 november tot en met zondag 20 november

Kleine kans (30 %) op het aanhouden van het licht wisselvallige koude weertype en ca. 60% kans op een minder koud wisselvallig weer met temperaturen rond de normale waarden,

In de spreiding van de windrichtingpluim zien na +144 uur een tweedeling, waarbij de meerderheid de westhoek blijft berekenen, terwijl een minderheid (waaronder de “Oper” en de “Control”) oosthoek laten zien. Het resulteert in een grote kans op gemiddeld herfstweer wat betreft de temperatuur, terwijl een minderheid van EPS-leden tijdelijk koude oplossingen berekent.

Temperatuur

Sneeuwkans

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn