Thursday 30 March
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien.

18 november 2016 door Jannes Wiersema

37Een omvangrijk lagedrukgebied met meerdere kernen draait rond tussen IJsland, Noorwegen en Schotland. Een uitgeslagen golf van het bijbehorende front ligt actueel (00 UTC) als laagje boven de Vissersbank. Het bijbehorende koufront ligt (met een golf) boven het zuidoosten van het land en verlaat in de eerste helft van de ochtend het land. Achter deze golf bevindt het hele land zich dan in de polaire lucht. Aan het einde van de ochtend trekt een trog het noordwesten van het land binnen, Aan het einde van de middag volgt een volgende trog vanuit het zuidwesten. Mogelijk ontstaat hierbij opnieuw een laagje. Ook op zaterdag in de polaire lucht trogjes met buienactiviteit, met name boven zee. De 500 hPa temperaturen gaan naar -35/-36 graden boven zee vanaf vandaag het einde van de ochtend. Later op zaterdag wordt de bovenlucht weer minder koud, doordat een laag vanaf de Atlantische Oceaan nadert. Dit (diepe) laag wordt op zondag 00 UTC net ten zuidwesten van Ierland verwacht met een kerndruk van 969 hPa.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Er is tamelijk veel bewolking en in de ochtend is er weinig ruimte voor de zon. Verspreid over het land komen er buien voor. Hierbij kunnen onweer, hagel en windstoten voorkomen. In de middag neemt het aantal buien af en komt de zon er vaker bij. In de avond neemt de buienkans opnieuw toe, met name in de zuidelijke helft van het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De vlagerige zuidwestenwind is meest matig en aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. Later op de dag neemt de wind in het noordelijk kustgebied toe naar krachtig tot hard.

Komende nacht blijft, vooral in de kuststrook, een enkele bui mogelijk. Hierbij is een kans op onweer en hagel. De temperatuur daalt naar 3 tot 5°C. De zuidwestenwind blijft meest matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdag overdag komen er met name in de kustprovincies enkele buien voor. Onweer is daarbij mogelijk. Elders is het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond de 7°C. De wind blijft zuidwestelijk en matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

De periode wordt het stromingspatroon in onze omgeving bepaald door een rondtollend hoogtelaag boven de Noorse Zee en de Noordzee met daarbij een uitgezakte hoogtetrog west van het Iberisch Schiereiland. Aan het einde van de week verdwijnt deze trog en bouwt zich een W-O georienteerde hoogterug op boven de Britse Eilanden en ons land. Dit uit zich in een dynamisch weertype waarbij aan het begin van de periode, op zondag een diep laag vanuit het Kanaal over de Britse Eilanden naar de Noordzee beweegt. Op maandag ontstaat een volgend laag boven de Golf van Biskaje. Dit laag beweegt via het Kanaal noordwaarts naar de Noordzee, waarbij het polaire front boven onze omgeving ligt. Vanaf woensdag bouwt zich dan een rug boven de Britse Eilanden en ons land op.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met temperaturen rond 13 graden. Zondag veel wind. Op woensdag een overgang naar droog en frisser weer.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 25 november tot en met vrijdag 02 december

Vrij grote kans (80%) op droog weer met temperaturen onder de normale waarden voor tijd van het jaar. Later in de periode een toenemende kans op neerslag.

Tot en met het volgende weekend zijn de verschillen in het stromingspatroon in de EPS-clusters klein. Pas op de langere termijn nemen de verschillen wat toe. Het laag van zondag zit in alle clusters, ook het volgende laag wordt in het grootste deel van de clusters beschreven, evenals de opbouw van de rug van hoge druk aan het einde van de week. De spreiding in de EPs-pluim is dan ook klein de eerste dagen. Wel wat onzekerheid in de temperatuur op maandag en dinsdag, afhankelijk van de precieze positie van het polaire front. De kans op zacht weer is groot. Ook toont de pluim tot en met dinsdag nog af en toe neerslag, daarna volgt een droge periode met wat lagere temperaturen, maar geen echte koude bij een stroming uit west tot noordwest. Verder gaat de aandacht nu vooral uit naar komende zondag. Was gisteren het aantal oplossingen met het laag boven ons land -en daardoor weinig wind- nog groot, nu kiezen alle oplossingen een koers ten westen van ons land langs zien, met daarbij vrij veel wind uit een zuidelijke richting. De kans op zware windstoten (>41 kt) ligt tussen de 70 en 90% (van oost naar west), kans op zeer zware windstoten (>54 kt) is in de EPS landinwaarts minder dan 10%, aan de kust 10 tot 20%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

 6 total views,  2 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn