Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien.

13 augustus 2013 door Jannes Wiersema

38Ons land bevindt zich een stroming, die maritiem polaire lucht aanvoert, tussen een laag boven Scandinavie en het Azorenhoog dat zich uitsgrket richting Frankrijk. Vanuit dit hoog ligt een ten westen van Ierland. In deze rug bevindt zich een zwak warmtefront met daarin een golfje boven Ierland. Op dit moment ligt een hoogtetrog net ten oosten van ons land, deze heeft afgelopen nacht voor buien met onweer gezorgd. Met deze trog is ook de koudste lucht op 500 hPa verdwenen, maar met name boven het noorden van de FIR, maar ook boven het noorden van het land is T500 nog -24 graden.Deze koude bovenlucht trekt in de loop van de dag oostwaarts weg, terwijl van uit het westen de rug bij Ierland dichterbij komt. Dit zorgt van uit het zuidwesten voor een geleidelijke onderdrukking van de buiigheid. Op woensdag passeert deze rug ons land, waarna we in de warmere lucht terecht komen.

Het is wisselend bewolkt en er valt een enkele bui. In de loop van de ochtend neemt de buienkans toe, waarbij de meeste buien in het noorden en oosten van het land zullen vallen. Daar is een klap onweer ook niet uitgesloten. De middagtemperatuur ligt rond de 18 graden. De wind is west tot noordwest en matig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Dinsdag op woensdagnacht in het noorden nog een enkele bui. Elders opklaringen en meest droog. Het koelt af naar een graad of 11. De (zuid-) westenwind is zwak tot matig.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon en blijft het vrijwel overal droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 20 graden. De westelijke wind is meest zwak tot matig.

Een zwak meanderende zonale bovenstroming ligt de komende dagen over onze omgeving. In het grondpatroon ligt een uitloper van het Azorenhoog net ten zuiden van ons land, waarbij er woensdag een rug over het land trekt. Achter deze rug wordt de stroming zuidwestelijk en wordt warmere lucht aangevoerd. Op vrijdag of zaterdag passeert dan een koufront, behorende bij een depressie bij IJsland, waarna in het weekend een actieve depressie naar de Britse Eilanden en zorgt bij ons voor wisselvallig weer. In de loop van de volgende week komt dan opnieuw een uitloper van het Azorenhoog over onze omgeving te liggen.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig weer met perioden met zon, maar ook kans op een bui. Temperaturen rond normaal, met op vrijdag de warmste dag.

dinsdag 20 augustus tot en met dinsdag 27 augustus

Grote kans op een tamelijk rustig weertype met lage neerslagkansen en temperaturen rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn