Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien.

17 september 2013 door Jannes Wiersema
In de middag een bui.

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied ligt vandaag en morgen in het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Rond dit laag stroomt met een westelijke stroming polaire lucht over ons land. Een nieuw lagedrukgebied ligt nu ten noordwesten van Ierland en trekt komende nacht over Nederlands/Belgische grens oostwaarts. Morgen overdag bevinden we ons in een westelijke stroming nog steeds in polaire lucht.

Vandaag is het wisselend bewolkt en verspreid over het land komen er buien voor. In de middag neemt de bewolking verder toe en in de avond volgt er van het zuidwesten uit regen. De middagtemperatuur ligt rond 14 graden. De west- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

NEERSLAG:

Vanochtend met name in het noordelijk kustgebied enkele buien, daar langste strijklengte over de Noordzee. Ook langs de westkust enkele buien, al zijn deze lichter en kleiner in aantal, kortere aanvoer over de Noordzee. Sommige buien weten te overleven tot aan de oostgrens. Later in de ochtend en middag ook landinwaarts weer enkele buien. In de loop van de middag lijkt de buiigheid zich te verplaatsen naar het midden en oosten van het land. Het neerslaggebied, behorend bij het laag dat komende nacht langs de Nederlands/Belgische grens oostwaarts trekt, breidt zich in de avond het zuidwesten uit uit over het midden en zuiden van het land. Hoever het frontale neerslaggebied naar het noorden komt hangt af van de exacte koers van het laagje, deze lijkt nu vrij zeker gezien de consistentie tussen de diverse modellen v.w.b. de koers. Voorlopig gaan we ervan uit dat het noorden van het land gevrijwaard blijft van de frontale neerslag, losse bui vanaf de Noordzee blijven hier echter wel mogelijk. Morgen overdag in de polaire lucht overal weer kans op losse buien.

Komende nacht zijn er vooral in het midden en zuiden van het land perioden met regen. In het noorden valt de neerslag meer in de vorm van losse buien. De minimumtemperatuur aan het einde van de nacht ligt tussen de 11 graden in het zuiden en 6 graden in het noordoosten van het land. De matige zuidwestenwind wordt in het midden en zuiden eerst zuidoostelijk en in de nacht zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en vallen er enkele buien. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden. De wind wordt westelijk, matig boven land en vrij krachtig aan zee. (Bron: KNMI)

In een zonale stroming trekt er donderdag en vrijdag nog een lagedrukgebied vanaf Schotland, via de Noordzee richting het noorden van Duitsland. In het weekeind vindt er vanuit het Azorenhoog hogedrukopbouw plaats richting West-Europa. In het bovenluchtpatroon zien we de vorming van een klassieke omega-blokkade met de kern boven het zuiden van de Britse Eilanden. Aan de grond zien we het centrum van het hogedrukgebied dan net ten westen van ons land, hierdoor zal er in de grenslaag een zwakke aanlandige stroming vanaf de Noordzee zijn. Vanaf halverwege volgende week wordt de situatie onzekerder. Een mogelijk scenario is dat er een solide hoogterug of blokkade in onze buurt aanwezig blijft. Daarbij is er wel een grote onzekerheid in de positie van het hogedrukcentrum, een zwakke aanvoer uit alle richtingen is mogelijk. Ook is er een kans dat we weer onder cyclonale invloed komen van lagedruk boven Noord-Europa.

Vooruitzichten

Donderdag en vrijdag nog wolkenvelden en af en toe regen. Vanaf het weekeinde droog met overdag geregeld zon en temperaturen die oplopen naar waarden rond normaal. De kans op mist in de nacht en ochtend neemt wel toe.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn