Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele buien. Vrijdag van het westen uit regen.

12 september 2013 door Jannes Wiersema
In de middag een bui.

In de middag een bui.

Een hoogtelaag boven Duitsland met bijbehorend grondlaag trekt gedurende de aandachtsperiode naar ZO-Europa. De noordelijke stroming, die vandaag geleidelijk noordwestelijk wordt voert maritiem polaire lucht aan. Een afvlakkende rug boven Engeland trekt oostwaarts en de bijbehorende as passeert in de nacht naar vrijdag het land. Erachter wordt de stroming (zuid)westelijk en volgt een occluderend frontaal systeem. De occlusie ligt aan het eind van de periode nabij de oostgrens. Tegelijkertijd diept de bijbehorende frontale trog uit en vormt zich boven de centrale Noordzee een aparte kern van lagedruk.

Vandaag is het wisselend bewolkt met enkele regenbuien. De maxima komen uit op een graad of 18 a 19 en de noordwestelijke wind is zwak tot matig rond kracht 3.

In de nacht naar vrijdag zijn er brede opklaringen en aanvankelijk kan nog een enkele mistbank vormen. De temperatuur daalt naar een graad of 10 bij een zwakke tot matige westelijke wind.

Vrijdagochtend zijn er in de oostelijke helft eerst nog opklaringen, maar in de loop van de ochtend neemt de bewolking verder toe en gaat het van het westen uit regenen. De temperatuur loopt in het oosten nog op naar een graad of 19 a 20, in neerslag zakt de temperatuur geleidelijk terug naar 16 a 17 graden. De westelijke wind neemt geleidelijk in kracht toe en wordt boven land matig, aan zee vrij krachtig, 5 Bft. (Bron: KNMI)

Bij aanvang van de periode is in de bovenlucht een diffluente weststroming. In de loop van de periode trekt een hoogtelaag de Noordzee in en bevindt de straalstroom zich dicht bij onze omgeving. Gedurende het overgrote gedeelte van de aandachtsperiode blijft dit hoogtelaag zich min of meer handhaven. Aan de grond zien we het laag ook terugkomen. Hieraan gekoppeld golft het polaire front zich dichtbij onze omgeving. Een actieve golf trekt za 14 over onze omgeving en produceert veel neerslag. Het koufront van het genoemde laag passeert maandag het land, daarachter is er gedurende langere tijd sprake van een noordwestelijke stroming van polaire lucht.

Vooruitzichten

Koel en wisselvallig.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 19 september tot en met donderdag 26 september

Grote kans op voortzetting van het koele en wisselvallige weertype.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn