Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en enkele (onweers)buien.

03 juli 2016 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee beweegt langzaam noordwaarts en zorgt in onze omgeving voor een zuidwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Ons land bevindt zich vanochtend aan de noordflank van een WNW-OZO georienteerde jet-as, vanmiddag en vanavond beweegt deze jet-as noordoostwaarts over ons land. Een hoogtetrog passeert ons land in de ochtend, waarna de bovenlucht weer langzaam opwarmt. Later in de middag en avond passeert er een zwakke trekrug. Een warmtefrontafloper trekt via Het Kanaal richting Belgiƫ en restanten ervan trekken morgen overdag noordoostwaarts over ons land tezamen met een vlak laag.

Geen der modellen heeft de (onweers)buien van afgelopen nacht voorzien op de plaatsen waar ze daadwerkelijk zijn opgetreden. Beide Harmonie versies hadden helemaal geen buien, Hirlam alleen voor en vlak langs de kust. EC is eigenlijk het enige model dat de buien ook nog enigszins landinwaarts berekende, maar ook nu niet op de juiste plaatsen. Waarschijnlijk heeft PVA aan de noordflank van de jet-as een dusdanige forcering opgeleverd dat ze boven de kustprovincies telkens gemakkelijk konden ontstaan.

Het is wisselend bewolkt en lokaal komt er al een regen- of onweersbui voor. In de loop van de ochtend ontstaan er op meerdere plaatsen buien. Vooral in het oosten en noordoosten van het land kunnen deze buien vergezeld gaan van onweer en mogelijk ook hagel. Vanavond verdwijnen de buien en klaart het op. De temperatuur loopt vanmiddag op naar een graad of 19. De wind is west tot zuidwest en meest matig.

Neerslag:

Modellen bieden voor de actuele situatie weinig houvast. Actueel boven het midden van het land enkele buien, lokaal nog met een klap onweer. In de tweede helft van de ochtend door dagelijkse gang opnieuw een opleving van de buien, vanmiddag verschuift het zwaartepunt van de buien zich door de verplaatsing van de hoogtetrog oostwaarts over het land. CAPE-waardes 400-700 J/kg, effectieve schering 20-25 kn. Vooral voor het oosten en noordoosten van het land is de onweerskans duidelijk aanwezig, KOUW komt met kansen van 50-80% en ook Harmonie laat een duidelijk signaal zien. Van het westen uit wordt het in de loop van de dag droog. Morgenochtend vroeg zorgt de warmtefrontafloper voor af en toe wat lichte regen in het zuidoosten, in de loop van de dag ontstaan er door dagelijkse gang lichte buitjes.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vannacht is het helder en droog, alleen in het zuiden zijn er wat meer wolkenvelden. De minimumtemperatuur ligt tussen 8 graden in het oosten en 12 graden langs de kust en in het zuiden. De wind wordt zuidelijk en neemt af naar zwak boven land en matig langs de kust en op het IJsselmeer.

Maandagochtend neemt van het zuiden uit de bewolking toe en kan er af en toe wat lichte regen of motregen vallen. In de middag breekt de bewolking en komt de zon geregeld tevoorschijn. Ook dan kan er nog steeds een enkele bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur ligt rond 21 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest, in de middag wordt de wind westelijk.

Vrijwel de gehele verwachtingsperiode bevindt zich een hoogtelaag boven Noord-Europa welke boven onze omgeving voor een meanderende hoogtestroming zorgt. Op dinsdag trekt een klein lagedrukgebied over het midden van de Noordzee oostwaarts. Bijbehorend frontaal systeem beweegt over ons aandachtsgebied en verlaat dinsdagavond het zuidoosten van het land. Erachter komen we in een noordwestelijke stroming tijdelijk in koelere lucht terecht en bovendien trekt er nog een vrij scherpe hoogtetrog over. Op woensdag bevinden we ons in de polaire lucht en een trekrug boven de Britse Eilanden beweegt overdag over ons omgeving zuidoostwaarts. Op donderdag en vrijdag ligt de rug als uitloper van het Azorenhoog over Midden-Europa. Aan de westflank van deze rug wordt met een zuidwestelijke stroming geleidelijk warmere lucht aangevoerd. In het volgende weekeinde trekt een lagedrukgebied via de Britse Eilanden naar Scandinavie, het bijbehorende frontale systeem trekt zaterdagmiddag over ons land. Op zondag passeert er dan opnieuw een trekrug.

Vooruitzichten

Tot en met woensdag vrij wisselvallig met maxima iets beneden normaal, tegen het weekeinde warmer.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 10 juli tot en met zondag 17 juli

Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen iets beneden het langjarig gemiddelde.

De opwarming in de tweede helft van de week is duidelijk te zien in het ensemble. Alhoewel de spreiding nog vrij groot is zien we vanaf vrijdag een vrij grote kans op een aantal zomerse dagen. De timing van het frontale systeem dat de warme lucht zou moeten verdrijven schuift nogal tussen de diverse EPS-leden, de Oper is hier vrij snel mee. Na het volgende weekeinde zien we toch weer dat een ruime meerderheid van het ensemble kiest voor een westcirculatie waarin we meestentijds in vrij koele polaire lucht zitten. Bovendien passeren er geregeld frontale systemen, de neerslagkans ligt in deze periode rond de 60%. Uitschieters in de wind zijn niet in de EPS-pluim terug te vinden.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn