Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en geleidelijk enkele buien.

05 november 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Rond een sturend laag boven het noorden van de Noordzee wordt met een zuidwestelijke stroming getransformeerde maritiem polaire lucht aangevoerd. Rond dit laag bevindt zich een bijbehorende occlusie die om 00 UTC boven onze westkust richting Brest ligt en langzaam oostwaarts verplaatst. Deze occlusie verlaat aan het eind van de ochtend of begin van de middag het land, waarna de stroming west tot noordwest wordt en in kracht toeneemt. Boven Schotland bevindt zich een tweede deel van de occlusie, behorend bij het laag. Omdat het laag langzaam zuid- tot zuidwestwaarts trekt, bereikt de bijbehorende tweede deel van de occlusie bereikt de westkust (als grondtrog) zaterdagavond. Daar vooruit trekt een hoogtetrog zaterdagochtend oostwaarts over het land (T500 in het noorden van het land < -30°C). Zondag 18 UTC ligt de kern van het laag net ten oosten van Groningen boven Duitsland om vervolgens maandag 00 UTC boven Zuidwest-Nederland aan te komen.

De ochtend begint landinwaarts op veel plaatsen grijs en nevelig met enkele mistbanken. Vanaf de Noordzee drijven enkele buien de kustprovincies binnen. Later vandaag komen ook elders enkele buien voor en is er in het noorden en westen van het land een kleine kans op onweer en/of korrelhagel. Tussen de buien door is de zon ook van tijd tot tijd te zien en de maximumtemperatuur bedraagt ca. 10°C. De wind draait in de loop van de ochtend overal naar westelijke richtingen en is matig. In de middag wordt de wind matig tot vrij krachtig, langs de zuidwest- en westkust later in de middag en avond krachtig tot hard.

Wind:

Na passage van de occlusie aantrekkende wind met aan de kust 6, mogelijk 7 Bft. Aan de westzijde van het Noordzeelaag oost van Schotland actueel 7 Bft uit noord tot noordoost; dit windveld trekt met het laag mee en de kans dat er plaatselijk een 8 Bft komt te staan neemt de komende 48 uur toe; er is een sterke aanwijzing voor een NO 9 Bft boven Vissersbank zondagochtend aan de noordflank van het laag. Convectieve uitschieters in de loop van zaterdag vooral boven zee zo’n 40-45 kn, met waarschijnlijk dat de westkust hier ook deels mee te maken krijgt (rond 65 km/uur).

Zondagnacht krijgen vooral het westen en zuiden met buien te maken. In het noorden kan in de nacht en ochtend een mistbank voorkomen. Overdag schijnt de zon af en toe en zijn in het hele land buien mogelijk. De minimumtemperatuur ligt landinwaarts rond 4°C, aan zee blijft het met 8°C zachter. Overdag wordt het overal ca. 9°C. De wind is landinwaarts west tot zuidwest en matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer west of noordwest en vrij krachtig tot krachtig, in de nacht nog enige tijd hard. In het noorden van het land wordt de wind zondagavond noordoostelijk en neemt dan af naar zwak tot matig, in het Waddengebied naar vrij krachtig.

In een hoogtetrog boven onze omgeving bevindt zich een afgesnoerd hoogtelaag boven de Noordzee. Dit hoogtelaag verplaatst zich de komende 48 uur via Noord-Duitsland naar Scandinavië en blijft daar enige dagen rondtollen. Het opvullen van dit hoogtelaag zorgt ervoor dat de weg vrijgemaakt voor een zonale stroming in onze omgeving. Aan de grond zien we dan een halen en brengen van frontale zones afkomstig van de Atlantische Oceaan.

Vooruitzichten

In het algemeen veel bewolking en iedere dag kans op regen of een bui. Het is vrij koud met in de nacht en vroege ochtend soms kans op lichte vorst.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 12 november tot en met zaterdag 19 november

Grote kans (60 %) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype met de eerste helft van de periode temperaturen rond of iets onder de normale waarden,

Opvallend is dat de oplossingen van de run van 24 uur geleden met 3 dagen lichte vorst in deze run zich nu beperken tot dinsdag. Dit is het gevolg van het feit dat alle EPS-leden het hoogtelaag nu niet boven onze omgeving laten rond tollen, maar boven Scandinavië. De overheersende aanvoerrichting heeft in de EPS-leden vrijwel altijd een westelijke component. Het gevolg is dat de temperaturen (zowel ’s nachts als overdag) na de meerdaagse periode (t/m vrijdag 11 november) rond de gemiddelde waarden komen te liggen

Temperatuur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn