Een lagedrukgebied oost van Schotland trekt naar Scandinavie en vult daar vrijdag geleidelijk op. Met een zuidwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd. In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag trekken er van het noordwesten uit enkele occlusierestanten over ons land. Bovendien passeert er vrijdag een hoogtetrog. Later op vrijdagmiddag en in de avond stabiliseert de atmosfeer op nadering van een rug vanuit het westen.
Naast wolkenvelden is er vanochtend ook ruimte voor de zon, in het Waddengebied komt lokaal een enkele lichte bui voor. Vanmiddag is er meer bewolking en kan op meerdere plaatsen een lichte bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur ligt rond 20 graden. De zuidwestenwind is meest matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, vanochtend aanvankelijk nog krachtig.
Komende nacht drijven er enkele wolkenvelden over en is er lokaal ook wat regen mogelijk. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 14 graden. De wind is zuidwest, zwak tot matig. In de loop van de nacht draait de wind in de kustgebieden naar west tot noordwest.
Vrijdag overdag neemt de onstabiliteitsdiepte toe en zien we vooral in de oostelijke helft van het land enkele buien. Kans op onweer is daarbij klein maar in het oosten niet geheel uitgesloten.
Morgen overdag is het wisselend bewolkt en er trekken dan enkele buien over het land, de meeste in de middag in het oosten.. In de middag wordt het van het westen uit droog komt de zon er steeds beter bij. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21 graden. De wind wordt westelijk en is meest matig.
In het weekeinde meest droog en geregeld zon, middagtemperatuur tussen 20 en 24 graden. In de loop van de week toenemende neerslagkansen en dalende temperaturen.
In het weekeinde beweegt een rug als uitloper van een hoog boven de Golf van Biskaje van west naar oost over ons land. Op zaterdag bevinden we ons nog in polaire lucht, maar op zondag stroomt tijdelijk warmere lucht binnen. Na het weekeinde ontwikkelt zich boven Scandinavie een omvangrijk lagedrukgebied. Het centrum van het hogedrukgebied verplaatst zich ondertussen naar het zeegebied ten westen van de Britse Eilanden. Aanvankelijk houdt het hoog nog een uitloper over West- en Midden-Europa en houdt daarmee nog storingen op afstand. In de tweede helft van de week beweegt een hoogtetrog van het noordwesten uit over onze omgeving. Aan de grond zien we de stroming dan draaien van west naar noordwest, hiermee lijkt dan beduidend koelere lucht over onze omgeving uit te stromen.
donderdag 11 augustus tot en met donderdag 18 augustus
Grote kans op licht wisselvallig weer, met soms wat regen of een bui. De middagtemperatuur ligt met nauwelijks 20 graden enkele graden onder de normale waarde voor deze tijd van het jaar.
Tot en met het weekeinde is er een grote mate van consistentie binnen het EPS-ensemble, zondag lijkt hierin de warmste dag te worden met landinwaarts lokaal een zomerse 25 graden. Begin volgende week zien we een grote spreiding in de temperatuur, hetgeen te maken heeft met hoe lang de rug zijn invloed behoudt boven onze omgeving. De afkoeling in de tweede helft van de week is in een grote meerderheid van de EPS-leden vertegenwoordigd. De maxima halen dan nog maar met moeite de 20 graden en zullen er meer iets onder blijven. De neerslagkansen zijn tot en met begin volgende week gering, maar neemt halverwege de week toe naar ca. 60%. Op de lange termijn zien we weer een normale spreiding ontstaan met een nagenoeg evenredige verdeling tussen warme en koele oplossingen.