Thursday 25 April
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en kans op wat regen .

08 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied noord van Schotland trekt maandag richting de Noorse westkust. Het bijbehorende koufront heeft ons land inmiddels verlaten, een tweede koufront van een golf nabij Noorwegen ligt voor de noordwestkust. Dit inactieve koufront trekt in de ochtend van west naar oost over het land, in de eerste helft van de middag verlaat het koufront het zuidoosten. Daarachter stroomt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht binnen, maar wordt de opbouw wel onstabieler. Aan het einde van de middag bereikt een occlusie, een soort back-bent behorend bij eerder genoemd lagedrukgebied, het noordwesten en trekt in de avond zuidoostwaarts. In de nacht naar dinsdag trekt er een kortgolvige hoogtetrog ten zuiden van ons land langs, deze zou in de nanacht en dinsdagochtend in het uiterste zuidoosten nog wat buiigheid kunnen opleveren. Dinsdag overdag trekt er nog een troglijntje van noordwest naar zuidoost over het land, waarachter de stroming noordwestelijk wordt.

In het oosten komen eerst nog opklaringen voor, maar van het westen uit raakt het bewolkt en lokaal kan er wat lichte (mot)regen vallen. Vanmiddag komt de zon vaker tevoorschijn, later in de middag en vanavond neemt de kans op een enkele bui weer toe. De maximumtemperatuur ligt rond 20 graden. De zuidwestelijke, langs de kust westelijke, wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de middag draait de wind overal naar het westen, in de avond neemt de wind in kracht af.

Komende nacht is het wisselend bewolkt met vooral in de kustprovincies enkele buien, dieper landinwaarts komen ook brede opklaringen voor. De minima lopen uiteen van 14 graden aan zee tot plaatselijk 9 graden in het oosten. Boven land is de wind zuidwestelijk en overwegend zwak, langs de kust en boven het IJsselmeer staat een matige westelijke wind.

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien. In de middag wordt het in het westen op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 19 graden. De wind draait naar noordwest en is boven land meest matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Op de Atlantische Oceaan ligt een hoogterug, boven West-Europa een diepe trog. De stroming is hiermee noordwestelijk en voert koele lucht aan. Op woensdag passeert een scherpe kortgolvige hoogtetrog met tamelijk veel buien, deze trog trekt snel oostwaarts weg. Op donderdag passeert een frontaal systeem en naar vrijdag toe komen we langzaam onder invloed van de hoogterug die zich richting onze omgeving verplaatst. Deze rug vlakt in het weekeinde van 14/15 augustus echter wel wat af waardoor een volgend frontaal systeem, weliswaar niet erg actief, onze omgeving kan bereiken. Op maandag bouwt er vervolgens wel een stevige hoogterug op boven onze omgeving, geholpen door warmte-advectie aan de oostflank van een groot bovenluchtlaag boven de Atlantische Oceaan. Hiermee wordt de stroming aflandig, wordt beduidend warmere lucht aangevoerd en nemen de neerslagkansen af. Aan de grond zien we een zelfde patroon met aan het einde van de periode warme zomerse setting: een laag ten westen van Ierland en een hoog boven Midden-Europa waarmee met een zuidelijke stroming warme lucht wordt aangevoerd.

Vooruitzichten

Eerst koel en wisselvallig met vooral op woensdag veel buien. Vanaf vrijdag nemen de neerslagkansen langzaam af en lopen de temperaturen op naar de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 15 augustus tot en met maandag 22 augustus

Grote kans op overgang naar warm zomerweer met middagtemperaturen tussen 25 en 30 graden. Het is daarbij eerst overwegend droog, maar de kans op een (stevige) onweersbui neemt toe naar circa 40%.

Tot en met zondag 15 augustus zien we grote eenduidigheid in de clusters. Alle clusters wijzen op een noordwestelijke stroming met een hoogterug die zich van de Atlantische Oceaan naar onze omgeving verplaatst. In de pluim zien we dan ook een beperkte bandbreedte in de temperatuur. Er zijn echter wel wat kleine verschillen op te merken in de positie van de as van de hoogterug. Dit bepaalt ook de mate waarin oceaanstoringen onze omgeving kunnen bereiken. In de pluim zien we daarom nog wel wat onzekerheid in de neerslag de komende dagen. Vanaf maandag 16 augustus berekenen vrijwel alle members een geblokkeerd stromingspatroon boven West-Europa, al zit er wel wat variatie in waar de hoogterug precies komt te liggen. Dit bepaalt hoe warm het gaat worden, maar de kans op zomerse waarden van 25+ graden is 80-90%, op dinsdag is de kans op tropische waarden circa 50% voor het zuidoosten. Het lijkt erop dat we tenminste 3 dagen in de warme lucht blijven, daarna nemen het aantal clusters met een (zuid)westelijke stroming toe. In deze clusters komt het koufront door en koelt het weer af. Aan het einde van de week zijn er steeds 2 clusters, een met een westelijke stroming met gematigde temperaturen en een met een geblokkeerd stromingspatroon met zomerse temperaturen. In de warme lucht, voor het koufront uit, neemt de kans op (stevige) onweersbuien geleidelijk wel toe naar circa 40%. In de CAPE-pluim zien we meerdere leden met forse waarden.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn