Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt en vanmiddag in het noorden enkele buien.

07 september 2014 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een  lagedrukgebied ligt inmiddels boven de Duitse Bocht. De stroming wordt hierdoor geleidelijk overal noordwestelijk.

In de zuidoostelijke helft van het land is het momenteel nevelig met plaatselijk ook mist. Verder schijnt de zon vanochtend vooral in de zuidelijke helft van het land. Vanmiddag is het wisselend bewolkt en vanmiddag kunnen er met name in het noorden van het land enkele buien voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 21 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit een westelijke richting.

Komende nacht klaart het op veel plaatsen op en is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden. Er staat een zwakke noordwestelijke wind.

Er bevindt zich een langgerekte gordel van hogedrukgebieden ten noorden van ons land. Een cyclonale afsnoering in de bovenlucht trekt, van Duitse Bocht via Denemarken oostwaarts. Na het weekeinde krijgen we met de koudere bovenlucht van het hoogtelaag te maken. Ook aan de grond is er een, weliswaar vlak, lagedrukgebied, zodat de stroming aan de grond west tot noordwest is. De temperatuur komen dan weer wat lager uit, rond het midden van de week wordt het ongeveer 18 graden. De kans op neerslag is klein.

Maandag zijn er flinke zonnige perioden en blijft het droog. Alleen in het noorden is er meer bewolking en kan er in de middag nog een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt tussen 17 graden op de Wadden en 20 graden in het zuiden van het land. In het noordelijk kustgebied staat een matige tot vrij krachtige westenwind. Elders is de wind zwak tot matig uit west tot noordwest.

Rond het midden van de week komen we onder invloed van een volgende langzaam oostwaarts trekkende hogedrukcel ten noorden van ons land. Het hoog trekt van de Britse Eilanden naar Scandinavië en krijgt zodoende een verbinding met het hoog dat daar nog steeds ligt. De temperaturen liggen aanvankelijk rond 18 graden en stijgen geleidelijk naar normale waarden. De kans op neerslag blijft klein. In het weekeinde lijkt het er op dat het hoogtelaag zich weer over Polen en het noorden van Duitsland westwaarts gaat verplaatsen. Wij blijven nog onder invloed van de uitloper van het hoog die van Scandinavië naar de Britse Eilanden reikt.

Vooruitzichten

Tot het einde van deze periode ondervinden we invloed van het hogedrukgebied, met af en toe zon en overwegend droog, in de nacht mistkansen. Middagtemperaturen oplopend naar rond de 20 graden.

Ma Di Wo Do Vr Za
Zonneschijn (%) 60 40 50 40 40 50
Neerslagkans (%) 20 10 10 10 10 30
Neerslaghoeveelheid (mm) 0/1 0 0 0 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 9 9 10/11 10/12 10/11 10/12
Middagtemperatuur (°C) 19 17/18 17 19/20 19/20 19/20
Windrichting W NW NO NO NO N
Windkracht (bft) 3 2 2 3 2 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn