Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt, enkele buien. Morgen perioden met zon en meest droog

29 oktober 2013 door Jannes Wiersema

Een laag met diverse kernen ligt boven Scandinaviƫ en trekt langzaam oostwaarts. Langs de zuidwestflank hiervan trekken diverse troggen via het Noordzeegebied over ons land. Met een langzaam in kracht afnemende west- tot zuidwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd die beduidend frisser is dan de afgelopen dagen. Een zwakke hoogtetrog, 03 UTC boven het westen, trekt oostwaarts en verlaat rond 06 UTC het oosten. Een volgende kortgolvige hoogtetrog trekt vanavond van west naar oost over met het bijbehorende PVA-maximum. Woensdag overdag zorgt een overtrekkende rug voor stabilisatie. Na passage hiervan nadert woensdagavond laat een occlusie van het westen uit de

Het is half tot zwaar bewolkt met enkele buien. Daarbij is er een kans op onweer. In het zuidoosten is het vanochtend echter vrijwel overal droog. In de loop van de middag en begin van de avond nemen de buien tijdelijk in aantal en activiteit toe. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig en eerst mogelijk nog hard.

WIND:

Nog 6 Bft aan de kust en op het IJsselmeer. In het Waddengebied af en toe nog 7 Bft als er buien passeren. Tijdens buien nog uitschieters tot 35-40 kn. Woensdag van het zuiden uit sterk afnemend.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en kan er met name in de kustprovincies een bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 6, vlak langs de kust enkele graden hoger. De zuidwestenwind neemt af naar matig, aan zee is de wind westelijk en (vrij) krachtig.

Morgen overdag wisselen stapelwolken en opklaringen elkaar af. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar in het noorden van het land kan nog een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt opnieuw rond 12 graden. Er staat boven land een overwegend matige zuidwestenwind. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Na de passage van een zwakke rug op woensdag passeert in de loop van donderdag een frontaal systeem. Daarna blijft het aandachtsgebied in een vrij krachtige west- tot zuidwestelijke stroming tussen sturende lagedrukgebieden boven het noorden van de Atlantische Oceaan en een gordel van hoge druk min of meer rond 40 graden NB. Vanaf zaterdag passeren van tijd tot tijd weer actievere randstoringen, waarbij timing en activiteit op dit moment nog erg onzeker zijn. Pas later volgende week lijkt de hoge druk terrein te winnen en volgen de storingen mogelijk een noordelijker koers.

Vooruitzichten

Geregeld regen of buien en slechts af en toe zon.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 05 november tot en met dinsdag 12 november

Aanvankelijk geregeld regen of buien met temperaturen die rond of enkele graden boven normaal liggen. Later in de periode mogelijk overgang naar een droger weertype.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn