Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselend bewolkt met winterse buien en zon

24 februari 2016 door Jannes Wiersema

41Een lagedrukgebied boven Scandinavië resulteert in een noordwestelijke stroming met polaire lucht boven het aandachtsgebied. Van tijd tot tijd trekken hierin kortgolvige verstoringen mee. Een gordel van hoge druk loopt vanaf een hoog ten zuiden van IJsland naar Frankrijk. Deze gordel komt vandaag boven het zuiden van het land te liggen als een lagedrukgebied via de Golf van Biskaje via Frankrijk de Middellandse Zee in trekt. Zodra het laag daar aangekomen is ligt er boven de oceaan een groot hogedrukgebied met een uitloper tot boven de Britse Eilanden en België.

Vandaag trekken er vooral in de middag opnieuw enkele (winterse) buien over het land, maar er zijn ook zonnige momenten. De maximumtemperatuur ligt rond 7 graden. De wind waait uit een westelijke richting en is zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen, maar in de kustprovincies kan er nog steeds een winterse bui van zee binnendrijven. Vooral in het oosten en zuidoosten kunnen er mistbanken ontstaan. Het gaat op veel plaatsen licht vriezen met in het oosten en zuidoosten minima tot lokaal -4 graden. Op sommige plaatsen kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De zuidwestenwind is zwak, langs de kust is de wind matig uit west tot noordwest.

Donderdag overdag hebben we te maken met een afwisseling van zon en stapelwolken en af en toe trekt er een (winterse) bui over, in de ochtend alleen in de kustprovincies, in de middag ook dieper landinwaarts. De maximumtemperatuur ligt rond 6 graden. De west- tot noordwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Een laag boven Scandinavië beweegt noordwaarts. Een ander laag duikt via de Golf van Biskaje de Middellandse Zee in. Dat maakt tijdelijk ruimte voor een uitloper van hoge druk tot boven de Britse Eilanden. Het laag verandert na het weekeinde echter van koers en trekt noordoostwaarts richting Rusland. Op dat moment verliest de uitloper van hoge druk het van een volgende serie Atlantische storingen die op ramkoers met West-Europa komen.

Vooruitzichten

Iets te koud voor de tijd van het jaar en vanaf zaterdag vrijwel overal droog. Na maandag overgang naar nat weer.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 02 maart tot en met woensdag 09 maart

Wisselvallig en temperaturen rond of iets onder normaal.

De rest van deze maand is het ensemble eensluidend. De kleine onzekerheden die er nog zijn zien we vooral in de nachten. Ook de overgang naar een wisselvallig en iets zachter weertype wordt door de meerderheid van de ensembleleden voorzien. Pas aan het einde van de periode worden er weer wat meer “winterse” oplossingen ten tonele gevoerd.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn