Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Wisselvallig.

28 juni 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Onder invloed van een hoogtelaag ten zuiden van IJsland is er een westelijke aanvoer van polaire lucht. Boven Belgiƫ ligt een WNW-OZO georiƫnteerde vore, samengaand met een thetaw-maximum, die vandaag noordwaarts over het land trekt en in de loop van vanavond net noord van de Wadden uitkomt. Interessant daarbij is dat een hoogtetrog, eind van de middag boven Wales, in de loop van vanavond en de nacht naar woensdag noordoostwaarts over het aandachtsgebied trekt. In de loop van vanavond ontstaat daarbij boven het noorden en noordoosten van het aandachtsgebied een overlap tussen de vore en het PVA-maximum bij de hoogtetrog. Dit lijkt een activering van de buiigheid bij de vore op te leveren, evenals een toename in de verticale windschering. Een randstoring, met daaromheen gekruld een occlusie, bereikt Wales vanmiddag en trekt vanavond en in de nacht naar woensdag langzaam opvullend naar het noordelijk kustgebied. Woensdagochtend trekt een trog van west naar oost over het land. In de middag hebben we te maken met een trekrug. Een volgende frontale golf bereikt woensdagavond het zuidwesten.

De verschillen in de modellen zijn allemaal wat afgenomen. De onzekerheid in de mate van activering van de vore op dagelijkse gang en/of PVA, dan wel in een combinatie van beide, wordt nu eenduidiger beschreven. We zien serieuze activatie van de vore in de avond door PVA. Harmonie laat nog steeds wat vroegere activering zien door zeewind/dagelijkse gang.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vandaag is het aanvankelijk overwegend droog met van tijd tot tijd zon. Vooral in de noordelijke helft van het land kunnen in de loop van de dag enkele buien ontstaan. In de avond raakt het bewolkt en gaat het van het westen uit van tijd tot tijd regenen, maar in het oosten en zuidoosten blijft het dan nog grotendeels droog. In het noorden van het land is in de loop van de middag en avond een enkele onweersbui niet uitgesloten. De maximumtemperatuur komt uit rond 20 graden. De zuidelijke wind is zwak tot matig en neemt in de avond langs de kust toe naar vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar woensdag komen er nog enkele regenbuien voor. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 13 graden en de zuidwestelijke wind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Ook woensdagochtend is nog een enkele bui mogelijk. In de middag zijn er perioden met zon en is het tijdelijk droog. In de loop van de avond wordt het van het westen uit bewolkt en gaan het opnieuw regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 20 graden. De matige, langs de kust vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind draait in de avond naar het zuiden.

Een hoogtelaag bevindt zich ten zuiden van IJsland en zorgt voor een westelijke aanvoer in een cyclonaal stromingspatroon. Dit patroon blijft eigenlijk de gehele periode gehandhaafd. Het lijkt er enigszins op dat het hoogtelaag opvult en daardoor de cyclonaliteit vermindert. Hoe dan ook blijft de aanvoer een westcomponent houden hetgeen garant staat voor een wisselvallig weertype.

Vooruitzichten

Wisselvallig en tamelijk koel.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 05 juli tot en met dinsdag 12 juli

Grote kans op een voortzetting van het koele en wisselvallige weertype.

Het is opvallend dat tot aan de +168/+192h het EPS behoorlijk eenduidig is en het cyclonale west-/zuidwestelijk stromingspatroon eenduidig laat terugkomen. In de diverse puntuitvoer is dit ook goed terug te zien. We zien bijvoorbeeld in de windrichting een geringe spreiding. Als we kijken naar de Cluser Scenario van het ECMWF, dan zien we dat tot aan de +240 alle leden worden ingedeeld in het positieve NAO scenario. Dit is niet verwonderlijk gezien de geschetste synoptische situatie. Pas in de periode van +240 tot +360 zien we dat 1/3 van de leden overgaat naar een geblokkeerd scenario met een hoogterug boven Europa. Al met al betekent het voor het weerbeeld dat de komende 10 dagen zeer waarschijnlijk wisselvallig en aan de koele kant zullen verlopen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn