Friday 26 April
Weerman Jannes Wiersema

Wisselvallig en zacht,

26 januari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden beweegt net noord van Schotland langs richting de Noorse kust. Dit laag heeft een trog waarin een tweede laag uitdiept, dat via Ierland naar de noordelijke Noordzee koerst. Beide systemen hebben een gekoppeld frontaal systeem dat golvend over het aandachtsgebied trekt. Het grootste gedeelte van de periode bevindt het aandachtsgebied zich aan de warme kant. Slechts woensdagochtend komt het noorden van de FIR tijdelijk aan de koude zijde. Woensdagavond laat trekt van het westen uit het polaire front, waarin in zich dan een golf heeft ontwikkeld, het land op

Vandaag zijn er aanvankelijk enkele opklaringen, maar al snel neemt de bewolking toe. Vanaf het einde van de middag gaat het van het westen uit enkele uren regenen. De middagtemperatuur komt uit rond 11 graden. De wind wordt zuidwest en neemt in de loop van de dag toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. In de avond neemt de wind nog wat verder toe, langs de kust naar stormachtig, 8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied zijn dan zware windstoten mogelijk van 80-90 km/uur.

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en valt er af toe wat lichte regen of motregen. De temperatuur daalt naar circa 8 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, direct aan zee hard, lokaal stormachtig. In het noordwestelijk kustgebied blijven zware windstoten tot 80 km/uur voorkomen.

Woensdagochtend trekt een volgend regengebied van west naar oost over het land. In de middag is het dan weer droger, maar in de avond gaat het van het westen uit opnieuw regenen. Het kwik stijgt naar ongeveer 11 graden. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer hard, aan zee stormachtig. De gehele dag blijven er in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten van 80 km/uur optreden.

Gedurende de gehele periode hebben we te maken met een meanderende zonale stroming. In de nacht naar donderdag beweegt een golf in het polaire front noordoostwaarts over ons aandachtsgebied waarna er donderdag overdag in de polaire lucht een trekrug passeert. Gedurende de rest van de periode zal het polaire front ons een aantal maal passeren waardoor we ons afwisselend in de polaire lucht dan wel in de warme sector bevinden. Aangezien de lagedrukkernen een noordelijke koers volgen richting de Noorse Zee lijkt de kans dat we boven de zuidelijke Noordzee te maken krijgen met echte stormvelden vrij klein.

Vooruitzichten
Wisselvallig en zacht met van tijd tot tijd veel wind.

mosimage di 26 jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 02 februari tot en met dinsdag 09 februari
Grote kans op wisselvallig weer met soms veel wind. De temperaturen liggen in het algemeen boven het langjarig gemiddelde.

De EPS-clusters laten in hoofdlijnen gedurende de gehele periode een eenduidig patroon zien met een zonale stroming, de windrichtingpluim laat zien dat nagenoeg alle leden tot aan het einde van de verwachtingsperiode in de zuidwesthoek zitten. Tot en met vrijdag is er weinig spreiding in de andere parameters zoals wind en neerslag, vanaf vrijdag wordt die spreiding groter wanneer de timing van de langstrekkende ruggen, troggen en lagedrukgebieden uit elkaar gaat lopen. De maxima gaan op veel dagen weer rond de 10 graden uitkomen en ook de minima blijven ruim boven nul, alleen de donderdag is nog iets frisser. Donderdag en vrijdag zorgt de rugpassage voor een tijdelijk lagere neerslagkans, vanaf zaterdag ligt de neerslagkans rond 70%. Qua wind zien we vanaf zaterdag de kans op zware windstoten duidelijk groter worden. Van zaterdag tot en met maandag ligt de kans op zware windstoten rond 60%, kans op zeer zware windstoten ligt dan 5-10%, hetgeen opnieuw minder is dan de voorgaande runs. Deze kleinere kans heeft te maken met de zeer waarschijnlijke noordelijke koers van de lagedrukgebieden. Op de langere termijn komt er in het heersende stromingspatroon weinig verandering, de kans op een overgang naar een winters weertype is zeer gering

pluim temp no di 26 jan 2016

pluim neerslag di 26 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn