Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Wisselvallig met later vandaag opnieuw veel wind.

08 februari 2016 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied met meerdere kernen koerst via Schotland naar Noorwegen. Bijbehorend NNO-ZZW georiënteerd occluderend front is afgelopen nacht ons land gepasseerd. Vanmiddag en vanavond zwaait de hoogtetrog van zuidwest naar noordoost over ons aandachtsgebied. Hierin trekt de ingedraaide occlusie mee. Het polaire front zelf vertoont golfvorming boven de oceaan. Een enigszins uitdiepende golf trekt via het Kanaal noordoostwaarts, de golftop trekt dinsdagmiddag over het zuid(oost)en van ons land.

Vanochtend trekken er geregeld buien over het land, waarbij er kans is op hagel en onweer. Het is ongeveer 8 graden. De wind draait naar het zuidwesten en neemt tijdelijk iets af om in de middag weer toe te nemen naar (vrij) krachtig boven land, en stormachtig aan zee en op het IJsselmeer. Aan de zuidwestkust kan tijdelijk een zuidwesterstorm, kracht 9, opsteken. In de westelijke helft van het land en mogelijk ook in de Limburgse heuvels zijn er dan weer zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km/uur.

Aan het einde van de nacht de gele waarschuwingen van afgelopen nacht in kunnen trekken, na passage van de occlusie luwt de wind nu tijdelijk. Vanmiddag en vanavond neemt de wind op nadering van de genoemde hoogtetrog en bent back occlusie weer toe. er is daarbij in het zuidwestelijk kustgebied kans op een ZW-9 Bft. Ook zijn er in het gehele land vanmiddag en vanavond weer gele waarschuwingen van kracht voor windstoten. We volgen Haratu dat was afgelopen nacht ook zeer succesvol. De kans dat oranje windcriteria overschreden worden is erg klein. Kortom een onstuimige dag, waarbij de wind dwars op oost-west georiënteerde wegen staat. Verder dinsdag nog onzekerheid over de snelheid waarmee genoemde golf trekt. Harmonie trekt over Limburg noordoostwaarts, Hirlam en EC laten de frontale depressie over Brabant en het noorden van Limburg noordoostwaarts trekken. Har geeft de snelste oplossing, gevolgd door EC en daarna Hirlam, De neerslag bedekt dinsdagmiddag en avond, afhankelijk hiervan, een groot deel van het land. Maar de verschillen zijn nog wel groot tussen de diverse modeloplossingen.

Neerslag:

Convectieve modus multicell, met name tijdens doorzwaaien hoogtetrog met de koudste bovenlucht is wat meer CAPE voor handen (200-400 J/kg). Op dat moment is de kans op onweer en korrelhagel het grootst. Dinsdag van het zuidwesten uit regen in et grootste deel van het land, waarschijnlijk met uitzondering van het noordwesten.

Vannacht komen er vooral in het noorden nog buien voor, de kans op onweer is klein. De temperatuur ligt tussen 5 en 8 graden. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig. In de noordwestelijke helft komen nog zware windstoten tot 75 km/uur voor, aan zee en op het IJsselmeer tot 90 km/uur.

Waarschuwing land 0 new

Dinsdag overdag neemt de bewolking verder toe en nadert er van het zuidwesten uit een storing met regen. Gedurende de middag en avond regent het in een groot deel van het land. Waarschijnlijk blijft het in het noordwesten goeddeels droog. De middagtemperatuur is ongeveer 7 graden. De zuidwestenwind neemt af naar zwak tot matig en wordt in de middag tijdelijk veranderlijk.

Vandaag wordt ons weer bepaald door de uitlopers van een actieve samengestelde depressie tussen IJsland en Schotland. Er staat deze nacht en ochtend op passage van een occlusiefront erg veel wind. Maandagavond volgt de ingedraaide occlusie met bijbehorende grondtrog, die opnieuw voor een flinke windtoename zorgt. Erachter is het in de strakke zonale stroming een komen en gaan van fronten en depressies die met de kern soms over onze directe omgeving koersen. Soms worden de storingen afgewisseld door een snel passerende trekrug. Helemaal aan het einde van de EPS periode begint de stroming weer sterker te meanderen en nadert er vanaf de oceaan een sterke rug.

Vooruitzichten

Aanhoudend wisselvallig, wel minder wind. Met een middagtemperatuur van zo’n 6 graden is het wat frisser geworden. Ook de kans op een graadje vorst in de nacht neemt geleidelijk toe

Vooruitzichten lange termijn

maandag 15 februari tot en met maandag 22 februari

Het blijft waarschijnlijk aan de wisselvallige kant. De dagtemperatuur ligt iets boven de normale waarde, gedurende de nacht is er landinwaarts kans op een paar graden vorst.

Aandachtspunt blijft de wind vandaag, maandag 8 februari. Langs de kust staat buitengaats een ZZW-8 tot 9 Bft. Ook maandagavond weer kans op 8 tot 9 Bft iets ruimer uit ZW. Dinsdag neemt de wind sterk af. De pluim blijft echter breed, heeft te maken met de initiële onzekerheid over de koers van de laagjes die precies naar ons land trekken. Gedurende de MD- en EPS periode gaat de temperatuur wel iets naar beneden, maar met een graad of 7 blijft het nog steeds boven normaal. De wind zit gedurende de reguliere MD-periode in alle streken, gedurende de EPS periode vooral in de ZW richting. Vanaf de tweede helft van deze week gaat, bij de afnemende wind, de kans op een paar graden vorst in de nacht landinwaarts naar 30-40 %. Winterse neerslag lijkt de hele periode verwaarloosbaar klein

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn