Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Wisselvallig weekeinde.

20 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied boven Ierland beweegt vandaag langzaam noordoostwaarts en trekt in de nacht naar zondag het noordelijk deel van de Noordzee op alwaar het zondag overdag geleidelijk opvult. Een bijhorende occlusie ligt aan de grond om 06 UTC boven het oosten van het land en verlaat in de ochtend het noordoosten. Doordat de jet-as een redelijk dwars op het front staat vertoont het front een split-level karakter. Op hoogte bevindt de occlusie zich om 06 UTC al boven Denemarken. Overdag wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd waarbij er in de middag nog een hoogtetrog passeert. Ook zondagochtend en zondagmiddag passeren er in het hoogtepatroon troglijntjes. De bovenlucht wordt allengs kouder en zondagmiddag ligt de temperatuur op 500 hPa rond -21 C.

Vanochtend is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen en is het op de meeste plaatsen nog droog. In de loop van de ochtend kan er van het zuidwesten uit een enkele bui overtrekken. Vanmiddag kan op meerdere plaatsen een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 21°C in het noordwesten tot 24°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind neemt toe naar matig, aan de kust naar krachtig, in de avond mogelijk hard.

Komende nacht is het landinwaarts op de meeste plaatsen droog maar vooral langs de kust is er veel bewolking en komen er buien voor, lokaal met onweer. De temperatuur daalt naar een graad of 14 en de zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee krachtig.

Morgen overdag krijgt het hele land met buien te maken, mogelijk ook met onweer. Aanvankelijk is er weinig ruimte voor de zon maar later in de middag en avond kan het in het westen wat opklaren. De temperatuur komt niet hoger dan een graad of 19. De zuidwestenwind blijft matig, aan zee vrij krachtig.

Op maandag passeert er aan de noordflank van een opbouwend hoog boven Europa een warmtefront. In de loop van de week bouwt boven Europa een sterke rug op en op de Atlantische Oceaan zakt een hoogtetrog uit. Met een zuidelijke stroming geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd. Van tijd tot tijd bewegen er thermische vores van uit Frankrijk richting onze omgeving. Het polaire front blijft voorlopig ruimt ten westen van ons land.

Vooruitzichten

Overgang naar zonnig en warm zomerweer met maxima tussen de 25 en 30 graden. Aan het einde van de week toenemende kans op een lokale onweersbui.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 27 augustus tot en met zaterdag 03 september

Grote kans op aanhoudend warm zomerweer met af en toe een (onweers)bui. Later in de periode toenemende kans op een wisselvalliger en koeler weertype.

Opnieuw een in grote lijnen consistente modelrun. Eigenlijk geldt voor de gehele MD-periode en de eerste helft van de EPS-periode vrijwel absolute consistentie. Vanaf dinsdag maxima van boven de 25 graden in het overgrote deel van de EPS-leden en vanaf woensdag mogelijk richting de 30 graden. Vanaf volgend begint er in de clusters een deel van de oplossingen meer zonaal te worden en neemt daarmee de kans op een overgang naar een wisselvalliger en iets minder warm weertype toe. Hoewel de grondstroming in de pluim eigenlijk al wat eerder westelijk kan worden (ook onder de hogedrukinvloed) is de stroming dan nog te zwak om het weerbeeld echt te laten veranderen. De warmere leden blijven nog tot na het volgende weekeinde in de meerderheid. De neerslagkans zijn op dinsdag en woensdag nihil maar vanaf donderdag liggen de neerslagkansen rond 30%. De themische vores vanuit Frankrijk kunnen de trigger vormen voor het ontstaan van onweersbuien, de CAPE-waarden kunnen op sommige dagen oplopen naar lokaal 2000 J/kg.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn